Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΤΟ 2007

Δεν χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να φτάσουμε την Αττική στην τσιμεντένια παρακμή που παρουσιάζει σήμερα.
Χρειάστηκαν μόνο 3-4 μεγάλες φωτιές, η μία πίσω από την άλλη, για να αφανίσουν σημαντικότατες εκτάσεις πρασίνου και να δώσουν τη σκυτάλη στην τρελή οικοδόμηση των προαστίων της Αθήνας.
Δασολόγοι και ειδικοί κάνουν λόγο για «φιλέτα» που εσκεμμένα φαγώθηκαν προκειμένου να γίνουν κατοικίες των πλουσίων και εχόντων (και προκειμένου φυσικά να κάνουν το χρήμα να «κυκλοφορεί» μεταξύ αυτών που καρπώθηκαν από τις πύρινες καταστροφές).

Τα τελευταία 10-15 χρόνια προστέθηκαν στο σχέδιο νόμου περισσότερα από 100.000 στρέμματα.

Για να μη μιλήσουμε για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν στα καμένα. Και δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι οι τιμές της γης σε Διόνυσο, Εκάλη, Πεντέλη και τα γύρω βόρεια προάστια είναι αστρονομικές. Σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα, τα περισσότερα σπίτια στις περιοχές αυτές χτίστηκαν μετά τις πρώτες πυρκαγιές, στα μέσα δηλαδή και τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο.
Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική από το 1981.
1981 - Κοκκιναράς Κηφισιάς
Το 1981 τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς. Από τη φωτιά έγιναν στάχτη περισσότερα από 6.000 στρέμματα πρασίνου. Κάηκε ολοσχερώς η βόρεια πλευρά της Πεντέλης και στη συνέχεια οι φλόγες ανέβηκαν και έγλειψαν μεγάλη έκταση του βουνού, μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο. Το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Τελικά η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από την Κηφισιά. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που κάλυψε την Κηφισιά και το Μαρούσι και κατευθυνόταν προς Αθήνα. Την ημέρα εκείνη έπνεαν δυνατοί άνεμοι και ορισμένοι αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων.
Η πυρκαγιά μαινόταν ολόκληρη τη μέρα και η Αττική είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς συνεχώς άναβαν καινούργιες εστίες δημιουργώντας πύρινους κλοιούς στα βόρεια προάστια.
Σύμφωνα με τον τότε απολογισμό, περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν, δύο πέθαναν από καρδιακή προσβολή και τα περισσότερα από 3.000 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκηνώσεις της περιοχής και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης κινδύνευσαν. Από υλικής πλευράς, δεκάδες σπίτια κάηκαν. Και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας ή αν ξεκίνησαν από τυχαίο περιστατικό.
1982 - Διόνυσος
Ένα χρόνο μετά, και μετά τις απόπειρες αναδάσωσης της περιοχής, το καταστροφικό έργο συνεχίστηκε. Επίκεντρο αυτή τη φορά ήταν ο Διόνυσος. Από εκεί ξεκίνησαν οι φωτιές που γρήγορα επεκτάθηκαν και στην Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Εκτιμάται ότι στις πυρκαγιές αυτές καταστράφηκαν συνολικά περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου! Στον Γέρακα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και βρέθηκαν καμένοι όταν έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες. Και πάλι δεν μάθαμε πώς ξεκίνησαν οι φωτιές. Διότι κανείς από τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για εμπρησμό ή αν η πυρκαγιά ξεκίνησε κατά λάθος...
1986 - Βαρυμπόμπη
Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Βαρυμπόμπη. Την ίδια χρονιά μεγάλη πυρκαγιά έπληξε και το Πεντελικό. Σε μία από τις φωτιές κινδύνεψαν το Μοναστήρι της Πεντέλης, ορισμένα σπίτια της περιοχής και το Αστεροσκοπείο.
Οι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής καταστρέφονται με τρόπο μεθοδικό και συνοπτικό.
Για έναν περίεργο λόγο, μοιάζουμε όλοι να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το πράσινο δεν θα μας λείψει ποτέ. Μικρή υποσημείωση: αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν στην Αττική στις μεγάλες πυρκαγιές των περασμένων χρόνων έχουν ήδη χτιστεί...
1992 - Αυλώνας
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα. Οι φλόγες θέριεψαν από τα σκουπίδια και τον άνεμο, και εξαπλώθηκαν με ταχύτητα-αστραπή στην περιοχή. Φωτιές κατακαίνε και τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο, και τον Ωρωπό. Υπολογίζεται ότι τη χρονιά αυτή έγιναν στάχτη περισσότερα από 55.000 στρέμματα. Στις φλόγες παραδόθηκαν ακόμα δεκάδες σπίτια και πολλά ζώα.
1993 - Άγιος Στέφανος
Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Άγιο Στέφανο, αλλά πολύ γρήγορα λαμπάδιασαν ακόμα το Σούνιο, ο Μαραθώνας, η Σταμάτα, ο Διόνυσος, η Μάνδρα Αττικής και η Παλλήνη. Το 1993 όμως ήταν χρονιά πλούσια σε πυρκαγιές.
Λίγους μήνες μετά τις πρώτες φωτιές, η Αττική είχε να αντιμετωπίσει και δεύτερο γύρο καταστροφής. Πυρκαγιές κατέκαψαν την παλαιά Πεντέλη, το Ντράφι και την Παλλήνη. Το 1993 υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περισσότερα από 11.000 στρέμματα.
1995 - Πεντέλη
Από τις πλέον καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν την Αττική ήταν αυτές του Ιουλίου του 1995. Οι φλόγες ξεκίνησαν από χωράφι κοντά στον Άγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και φυσικά την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή έπνεαν εντονότατοι άνεμοι. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Άγιο Πέτρο ως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν.
Το μόνο που έμεινε όταν οι φλόγες κατέφαγαν τα πάντα στο πέρασμά τους ήταν στάχτες, αποκαΐδια και απόγνωση. Συντηρητικοί απολογισμοί έκαναν τότε λόγο για περισσότερα από 150 σπίτια καμένα, ενώ έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους. Η πύρινη καταστροφή έφτασε στο Ντράφι, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά. Την ίδια περίοδο κάηκαν και 9.000 στρέμματα στον Ωρωπό. Καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν και στο Σχηματάρι και τα Βίλια.
1998 - Πεντέλη πάλι
Όσες προσπάθειες αναδάσωσης έγιναν μετά τις πυρκαγιές του 1995 στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές... κατακάηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Καινούργιες φωτιές, με πολλά μέτωπα, που ξεκίνησαν από τον Νέο Βουτζά και από την Ανθούσα συνέχισαν να καίνε τα παλιά καμένα και ότι είχε ξεκινήσει δειλά να φυτρώνει.
Και πάλι οι δυνατοί άνεμοι έκαναν τις φωτιές ιδιαίτερα δυνατές και ολοκληρωτικά καταστροφικές. Αυτή τη φορά οι καταστροφές δεν αφορούσαν σπίτια, αλλά εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους. Όσες περιοχές δηλαδή την είχαν «γλιτώσει» το 1995. Τον Αύγουστο του 1995, η δυτική Πεντέλη είχε κατακαεί για ακόμα μια φορά. Συνολικά υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη περί τα 75.000 στρέμματα.
2000 - και πάλι Πεντέλη
Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται πως έχουν οι πυρκαγιές στην πολύπαθη Πεντέλη, αφού για μια ολόκληρη νύχτα του Αυγούστου κατακάηκε ό,τι είχε ξεμείνει από τις προηγούμενες φωτιές. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα, αλλά είχε προλάβει να καταστρέψει όλα όσα ο μηχανισμός της φυσικής αναδάσωσης δημιουργούσε την περασμένη διετία. Εκτός από τη χαμηλή βλάστηση που κατακάηκε, έγιναν στάχτη και αρκετά υπεραιωνόβια πεύκα που είχαν ξεφύγει από την καταστροφική λαίλαπα των προηγούμενων πυρκαγιών.

2005 - Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Ν. Βουτζάς
Οι πρώτες φλόγες ξεκίνησαν από τη Ραφήνα, αλλά γρήγορα άρχισαν να εμφανίζονται παράλληλα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η Αγ. Τριάδα και η Αγ. Κυριακή τυλίχτηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες, ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκαν στον πύρινο εφιάλτη ο Νέος Βουτζάς και η Καλλιτεχνούπολη. Στον Ν. Βουτζά η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και η Καλλιτεχνούπολη χρειάστηκε να εκκενωθεί. Ακόμα εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή των πολιτών, που ίσως άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πράσινο δεν θα υπάρχει αέναα, και ύστερα από συγκεκριμένες μαρτυρίες, έγινε σαφής λόγος για έργο εμπρηστών. Οι καμένες εκτάσεις, εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα, κηρύχθηκαν άμεσα αναδασωτέες και επικηρύχθηκαν οι δράστες.
2007 - Πάρνηθα
Από τις φλόγες πυρκαγιών καταστρέφονται ολοσχερώς περισσότερα από 50.000 στρέμματα στην Πάρνηθα, ενώ κατακάηκε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Από τα καμένα στρέμματα, περίπου τα μισά ήταν παρθένο ελατόδασος. Την ίδια χρονιά ξανακαίγεται και η Πεντέλη. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα έγιναν και πάλι στάχτη οριστικοποιώντας πια τη δυσοίωνη βεβαιότητα ότι η περιοχή πολύ δύσκολα να ανακάμψει και πάλι. Ειδικά για την Πάρνηθα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, έκαναν λόγο για ολοκληρωτική απανθράκωση της βλάστησης, ενώ τονίστηκαν τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες απώλειες και στην πανίδα και στη χλωρίδα της περιοχής.

από την ελευθετοτυπία

8 σχόλια:

  1. η μεγαλυτερη φωτια στην ιστορια της αττικης μεχρι αυτη πριν της 22/8/2009 ηταν αυτη του αυγουστου του 85 απο την μανδρα εως το αλεποχωρι : καηκε ολος ο πατερας με απολογισμο πανω απο 120000 στρ πευκοδασους σταχτη. Πλεον η χειροτερη εινια της 22/8 με 212000 στρ.
    Πλεον το μεγαλυτερο κινδυνο για πληρη καταστροφη αντιμετωπιζει ολος ο ορεινος ογκος της παρνηθας και αυτο γιατι η περιοχη ειναι ακαθαριστη και γεματη σπιτια απο αυλωνα μεχρι φυλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επισημαινω γιατι οι διαλυμενες υπηρεσιες και η ανυπαρξια φορεα διαχειρισης αναφερει τα μισα και ελλιπη και αρχιζουμε:
    1978 : ραφηνα-βουτσας-πικερμι : 25000 στρ σταχτη, 25000 στον κιθαιρωνα
    1981: πιθανον κοντα στις 20000: κοιλαδα κηφισσου – πολιτεια – κηφισια – μαρουσι – μελισσια – νεα πεντελη (χρονια πολυ μεγαλων καταστροφων παελλαδικα)
    1982: πανω απο 35000: εκαλη – διονυσος – σταματα – παλαια πεντελη – μαραθωνας – πικερμι -γερακας
    1984: πανω απο 6000 καλαμος – καπανδριτι
    1985: πανω απο 120000 στρ απο μανδρα εως αλεποχωρι ολος ο πατερας σταχτη, 50000 στο σουνιο – αναβυσσο – κερατεα – λαυριο (χρονια τεραστιων καταστροφων να θυμισω θασο, καβαλα κλπ εκεινο τον 15γουστο)
    1986: 40000 βαρυμπομπη οπως αναφερεις, 50000 στρ σταχτη στο λουτρακι
    1988: 15000 στα μεγαρα (χρονια τεραστιων καταστροφων σε ολη την χωρα)
    1989: 20000 στον καλαμο – βαρναβα 10500 στρ στην φυλη παρνηθα...(χρονια τεραστιων καταστροφων..θασος και παλι )
    1990 : 4000 στο διονυσο – σταματα 4000 : καπανδριτι
    οπως περιγραφεις για 92, 93 (13 νεκροι στην ικαρια) το 95 και το 98 και ιδου γαιτ 98
    1998: 90000 σταχτη στον αξονα διονυσος – σταματα – ραπεντωσα – πικερμι – νεα μακρη – βρανα – αγιος πετρος – παλαια πεντελη – ντραφι – καλλιτεχνουπολη, 25000 στρ καλυβια-πανειο-κερατεα, 40000 : αυλωνας-χαλκουτσι – ωροπος – καλαμος 4000 στρ στον υμμητο (4 νεκροι)
    2000: τραγικες καταστροφες σε ολη την χωρα
    2001: 15000 σταχτη απο συκαμινο εως ορωπο και καλαμο
    2007: 56000 παρνηθα-δερβενοχωρια, 22000: καλυβια – κερατεα , 10000 πεντελη τραγικες καταστροφες σε ολη την χωρα...3000000 στρ γης σταχτη, 80 νεκροι εκεινο το καλοκαιρι συνολικα
    2008: 6500 δερβενοχωρια
    2009: 212000 στρεμματα ολη η Β Α και Α αττικη , ολη η πεντελη και ορεινοι ογκοι πλησιον αυτης απο γραμματικο εως γερακα και απο αγιοστεφανο – βαρναβα – λιμνη μαραθωνα μεχρι τον αξονα πικερμι -ανατολη – νεα μακρη – παράλια μαραθωνα , 40000 στον κιθαιρωνα, 10000 στην γλυφαδα – βουλα, 15000 στη μαγουλα

    αυτα τα παραπανω με ολα που αναφερεις κανουν η αττικη να εχει χασει ολα τα δαση της κατα τα 3 /4 σχεδον (ευτυχως που αναγενναται ο πατερας και γερανεια αλλα εχει αρκετο … δρομο) Η μονες περιοχες της αττικης που εχει παρθενα και ζωηρη βλαστηση ειναι το μακρυπλαγι στα γερανεια ορη (NATURA), ο κιθαιρωνας στα Βιλια και οι περιοχες δεξια της αθηνων κορινθου απο τα μεγαρα και μετα ..KAI περιοχες που εχουν αναγεννηθει (ειδικa ο πατερας αλλα εχει ακομη δρομο )

    Αν προσθεσεις ολα τα καμμενα φτανεις στα 700000 στρ + και επιπλεον εινια και πολλες αλλες που δεν εχουμε αναφερει που εχουν καψει σημαντικες εκτασεις στις ιδιες ή και σε αλλες περιοχες …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το 2012 απωλεσε η ατικη 30000 στρ στο Σουνιο
    το 2015 απολεσε η Αττικη σχεδον 10000 στρ στον υμμητο.
    το 2016 η δυτικη παρνηθα και ο πατερας 14000 στρ συνολικα.
    το 2017 40000 συνολικα (30000 στρεμματα πρασινου απο Αγιους Αποστολους εως Καλαμο και Βαρναβα εως Μετοχι αττικης - Αν ειχε εντονο αερα θα κινδυνευαν τα Κιουρκα-Μαλακασα-Πολυδενδρι (φτηνα την γλιτωσε το αναδασωμενο δασoς της Μαυροσουβαλας - βλεπε 1992, 10000 σε περιοχες αττικης κυριως στη κερατεα)
    το 2018 60000 στρ στα γεραναεια ορη - το δασος της κιννετας ειναι παρελθον (δυστυχως ο φοβος εγινε πραγματικοτητα μερικα χρονια μετα )και η ντροπη της νεοτερης Ελληνικης ιστοριας: 13000 στρ. σταχτη στην περιοχη Ντου Πεντελη - Βουτσας - Ματι - Ραφηνα με 102 νεκρους και πανω απο 100 τραυματιες - Ο Βουτσας και το Ματι ειδικα το Ματι καταστραφηκε ολοκληρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επιπλεον
    2020: 11000 στην περιοχη της αναβυσσου
    2021: ο ολεθρος επεστρεψε 1.300.000 στρ σταχτη σε ολη την χωρα (240.000 στ σταχτη μονο στην αττικη - 600.000 στρ. στην ευβοια και σχεδον 300.000 στρ σε ολη την πελοπονησσο)
    75000 στρ. σταχτη απο σχινο έως αλεποχωρι και πεδιαδα μεγαρων. Τα γερανεια ειναι πλεον νεκρα (2018) - Πρεπει να προστατευτει το κομματι στην περαχωρα - λουτρακι (1986,2019) - πισια - ντουσκια - γερανεια - αγιοι θεωδοροι
    85000 στρ. σταχτη στην παρνηθα : απο θρακομακεδονες εως κρυονερι και λιμνη μαραθωνα και απο βαρυμπομπη μέχρι και αφιδνες - υποκρατειο και σφενδαλι/μαλακασα. Γλιτωσε ο αγιος μερκουριος και ο αυλωνας και η μαυροσουβαλα - ηταν θεμα τυχης και αερα...αγνωστο ποτε θα ξανακαει αλλα δυστυχως ειναι θεμα χρονου και προφανως αν δεν υπαρξει σοβαρη διαχειριση
    100.000 στρ. πευκοδοασους στο ορος πατερας απο βιλια μεχρι θεα και παλαιοχωρι και κρυο πηγαδι μεχρι τα βαθυχωρια πριν την ψαθα. Δυστυχως καηκαν εκτασεις που αναγεννηθηκαν και ειχαν καταστραφει το 1985 και επιπλεον χαθηκαν καιπαρθενες περιοχες στις κοιλαδες του ορους.. Εφτασε μεχρι τα καμενα του 2016 και στις κορυφογραμμες του πατερα οπως φαινονται απο απο αθηνων κορινθου. Το δασος που εχει αναγεννηθει απο μανδρα εως μεγαλο πευκο και νεα περαμο εως και τα μοναστηρια της περιοχης (1985) πρεπει να προστατευτει. (ειναι το αλλο μισο δασος του ορους πατερα) Καθως και οι πευκοφυτες κοιλαδες πατερα - κιθαιρωνα στο πορτο γερμενο και στην ψαθα μεχρι κατω παραλια κατω απο τα βαθυχωρια μεχρι το αλεποχωρι(1985 αναγεννημενες -παρθενες πευκοφυτες περιοχες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2022.. σχεδον 30.000 στρ πεντελη/πατερας/ανω βουλα (μπα ακόμη μια φορα η πεντελη !!!) πανω απο 40.000 στρ δαδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και για να μην ξεχνιομαστε πλεον η δυτικη αττικη δεν εχει δαση καθως καηκαν 117 000 απο δερνενοχωρια εώς μανδρα μεχρι τα μεγαρα και το κανδυλι και επιπλεον 65000 στρ στην παρνηθα. Τ ο πανειο ορος ξανακαηκε (40000 στρ). Με βαση προχειρους υπολογισμους πλεον η αττικη εχειπαραγωγικα δαση στο απο κρυο πηγαδι μεχρι πορτο γερμενο - μεχρι κιθαιρωνα και απο αυλωνα μεχρι τις κεραιες της παρνηθας πανω απο τη ιπποκρατειο και αγιο μερκουριο (οροπεδιο σαλονικη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και η δαδια αποτελει παρελθον πλεον σχεδον 1.000.000 στρ εγιναν σταχτη και συνολικα 1.800.000 γι ατο καλοκαιρι του 2023

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το 2021 καηκε ο πατερας και οτι υπολοιποταν εγινετο 2023

    ΑπάντησηΔιαγραφή