Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΠΗΛΑΙΟ KAI ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι επιστημονικές έρευνες στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο ότι σαν Κράτος ανεξάρτητο δεν δώσαμε ποτέ ως τα σήμερα τη σημασία που χρειάζεται στον τομέα αυτόν.
Αντίθετα, με τη δικαιολογία ότι είμαστε υπανάπτυκτοι, η Ελλάδα και το υπέδαφός της (το οικονομικό με την έννοια του ορυκτού πλούτου και το επιστημονικό με την έννοια των αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών θησαυρών που σκεπάζει) έχουν καταντήσει πεδίο που μπορεί να το εκμεταλλεύεται ο κάθε ξένος.
Έτσι, και στους τομείς ακόμη όπου η ελληνική επιστήμη έχει παρουσιάσει σοβαρή δραστηριότητα όπως π.χ. στην Παλαιοντολογία και στην Αρχαιολογία, δεν παύουμε να είμαστε στόχος εκμετάλλευσης.
Φέρνουμε μερικά παραδείγματα:
Μέλη μας που επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στη Ουάσιγκτον παρατήρησαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες συγκεντρώθηκαν εκεί περίπου πεντακόσια αρχαία ελληνικά κρανία. Πώς έγινε η εξαγωγή αυτών των ευρημάτων; Δεν είναι δυνατόν να δόθηκε ποτέ άδεια εξαγωγής γι’αυτά από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία. Ή μήπως οι συλλέκτες τους τα μετέφεραν εκεί επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει δικό της Μουσείο Ανθρώπου; Ελληνικά κρανία βρίσκει κανείς και στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση: Από το 1972 κι εδώ, στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης διεξάγονται έρευνες των Παλαιοντολογικών εργαστηρίων των Πανεπιστημίων του Παρισιού και της Θεσσαλονίκης. Τα ευρήματα αυτών των ανασκαφών μεταφέρθηκαν στη Γαλλική Ακαδημία. Όμως δεν επιστράφηκαν ακόμη στην Ελλάδα για να τα μελετήσουν και Έλληνες ειδικοί.
Μεταξύ των ευρημάτων αυτών είναι και μια σιαγόνα ανθρωποειδούς εξαιρετικής σημασίας, μοναδική για την Παλαιοανθρωπολογία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, αν όχι και για την όλη εξέλιξη του ανθρώπινου γένους στη γή.
Και ερωτούμε: Γιατί επιτράπηκε η μεταφορά των παλαιοντολογικών και παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων στο εξωτερικό; Δεν μπορούσαν άραγε οι ξένοι ειδικοί, μια και τους δόθηκε η άδεια να ανασκάπτουν το ελληνικό έδαφος, να τα μελετήσουν εδώ στην Ελλάδα, για να μένουν τα ευρήματα στο χώρο όπου βρέθηκαν;
Παρόμοιο ανθρωποειδές βρέθηκε επίσης το 1942 στα Λιόσια, στον «Πύργο Βασιλίσσης». Το πήραν, φυσικά, στη Γερμανία. Αλλά τότε είχαμε Κατοχή. Είχαμε επιδρομή βαρβάρων. Τώρα γιατί μας τα παίρνουν; Ή μήπως η «επιδρομή» συνεχίζεται και σήμερα με τη «δυτική» νοοτροπία του υποτακτικού;
Ήρθαν, μπήκαν, πήραν οι ξένοι «τα ιερά οστά» αυτής της χώρας, κι έφυγαν. Και ούτε μια διαμαρτυρία από κανένα πνευματικό ίδρυμα δεν έγινε ως τώρα.
Πότε θα σταματήσει αυτή η πολιτική της «προσχεδιασμένης εθνικής μειονεξίας»; Καιρός πια ν’ αποχτήσουμε μιαν ανεξάρτητη ελληνική επιστήμη, σεβαστή σε φίλους και εχθρούς.
ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

2 σχόλια: