Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι γνωστοί - άγνωστοι στη λίστα με όσους έβγαλαν έξω λεφτά

Τ. Τέλλογλου
Πρώην σύζυγος στελέχους μεγάλης εταιρείας διύλισης κατήγγειλε τον άλλοτε σύντροφό της ότι διατηρεί λογαριασμούς ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ελβετία.
Η καταγγελία αξιολογήθηκε ως σοβαρή, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η διοικητική συνδρομή των........

ελβετικών αρχών.
Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική αλλά δεν είναι μοναδική.

Το παράδοξο ωστόσο είναι πως τέτοια ευρήματα δεν υπάρχουν στη λίστα που έδωσε στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Εκεί υπάρχει μια πολύ «χονδρική επεξεργασία» που αφορούσε ποσά που εξήχθησαν από τη χώρα το 2009.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι τα ποσά αυτά θα είναι πενταπλάσια το 2010, περίπου στα 35 δισ. ευρώ.
Μία κατ’ αρχήν επεξεργασία αυτής της λίστας είχε γίνει από το ΚΕΠΥΟ για να βρεθεί ποιοι από εκείνους που εξήγαγαν χρήματα δεν δήλωναν καθόλου εισοδήματα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης μάλιστα ζήτησε να «μην καεί το χαρτί των στοιχείων εκείνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό» και να προηγηθεί συστηματική δουλειά, με καταγραφή των εισοδημάτων τους την τελευταία δεκαετία, καθώς και καταγραφή τυχόν ακινήτων που μεταβίβασαν, μήπως έτσι δικαιολογούν το εισόδημα που εξήγαγαν.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι θα μπορούσε με επιλεκτική αποκάλυψη ενός-δύο σημαντικών παραγόντων, που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, να κληθούν όσοι το έκαναν και να φορολογηθούν εκ των υστέρων, αποφεύγοντας τα πρόστιμα.

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε ονόματα ανεπάγγελτων ή ανθρώπων που κάνουν μηδενική δήλωση και οι οποίοι έχουν εκατομμύρια από πλαστά και εικονικά τιμολόγια που διακινούσαν προς άλλες εταιρείες, παίρνοντας ένα μερίδιο», λέει στην «Κ» έμπειρος εφοριακός ο οποίος γνωρίζει κάποια από τα ονόματα αυτής της λίστας.
Οι εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων έχουν την τιμητική τους και στην άλλη λίστα, εκείνη των 4.000 οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην κορυφή αυτής της λίστας φιγουράρει γνωστή «προσωπικότητα», εκδότης πλαστών και εικονικών τιμολογίων από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, με καταδίκες και καταλογισμούς που προσεγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, εφοριακός που έχει χειριστεί την υπόθεση θεωρεί ότι υπάγεται στην κατηγορία του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Στην ίδια λίστα εμφανίζεται γνωστός καλλιτέχνης, συγγενής πολιτικού, με ληξιπρόθεσμα χρέη 20ετίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη με το Δημόσιο στα δικαστήρια, καθώς και διάφοροι γνωστοί «πρωταγωνιστές» έκδοσης εικονικών τιμολογίων, κυρίως στην περιοχή της βορείου Ελλάδος.

Τέτοια τιμολόγια διακινούσε και στη νότια Ελλάδα ιδιοκτήτης αποθήκης ηλεκτρικών συσκευών με έδρα τη βόρεια Αττική.
«Πελάτες» του ήταν πέντε εταιρείες -αλυσίδες διακίνησης ηλεκτρικών συσκευών- στις οποίες επιβλήθηκαν γιγάντια πρόστιμα σε ελέγχους που έχουν αρχίσει από το 2007 για το θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ.
Ηδη στη μία περίπτωση, μία από τις πέντε εταιρείες κατέβαλε πριν από 3 εβδομάδες στην ΦΑΕΕ Πειραιά ένα μέρος του προστίμου, αξίας ύψους 19 εκατ. ευρώ, που ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ο τρόπος που δόθηκε αυτή η λίστα στη δημοσιότητα και κυρίως «η επίκληση των προσωπικών δεδομένων αποτελεί κοροϊδία», κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκο. «Χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία και κυρίως συνδυασμός με άλλα περιουσιακά στοιχεία του “πόθεν έσχες”», σύμφωνα με τον ίδιο βουλευτή.

«Το να γράφεις ονόματα σε αλφαβητική σειρά χωρίς να τα συνδέσεις με επιχειρηματική δραστηριότητα, περιουσιακά στοιχεία ή δηλωμένο εισόδημα, δεν προσφέρει και πάρα πολλά».
Tessa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου