Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΦΡΕΣΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΩΝΗ

Ιόντα οξυγόνου «μύρισε» για πρώτη φορά το διαστημόπλοιο Cassini γύρω από την ολοκληρωτικά καλυμένη με πάγο, Διώνη, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη ατμόσφαιρας στον τέταρτο σε μέγεθος από τους 61 δορυφόρους τού πλανήτη Κρόνου (βλ. Φεγγάρια τού Κρόνου).

Η πυκνότητα των ιόντων είναι μεν αραιή (1/11 cm3), αποδεικνύει όμως, ότι η Διώνη διαθέτει μια εξαιρετικά λεπτή, ουδέτερη ατμόσφαιρα, παρόμοια με τη γήινη σε ύψος 480 χιλιομέτρων.







Τεκτονικά ρήγματα και κρατήρες διακρίνονται στον ενεργά γεωλογικά παγωμένο κόσμο τής Διώνης.
Ο δορυφόρος αυτός τού Κρόνου καλύπτεται ολοκληρωτικά από παγωμένο νερό και διαθέτει μια αραιή ατμόσφαιρα, στην οποία πρόσφατα ανιχνεύτηκε οξυγόνο.



«Τώρα γνωρίζουμε, ότι η Διώνη, όπως και τα δακτυλίδια τού Κρόνου και ο δορυφόρος Ρέα, είναι πηγές μορίων οξυγόνου», δήλωσε ο dr. Robert Tokar τού Los Alamos National Laboratory, μέλος τής επιστημονικής ομάδας τού Cassini.

Το οξυγόνο τής Διώνης, σύμφωνα με τον dr. Tokar, φαίνεται να παράγεται από σωματίδια από το διάστημα, που βομβαρδίζουν την καλυμένη με παγωμένο νερό επιφάνειά της ελευθερώνοντας έτσι μόρια οξυγόνου.

Οι επιστήμονες όμως, εξετάζουν ακόμα κι άλλες πιθανές διαδικασίες, όπως γεωλογικές, οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη οξυγόνου।
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου