Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ασημένιο μετάλλιο στο 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, για την Εθνική γυναικών


Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών ηττήθηκε από την Ιταλία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 13-10.

Το ασημένιο μετάλλιο στο 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των γυναικών.

Στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, το συγκρότημα του Γιώργου Μορφέση ηττήθηκε 13-10 από την Ιταλία και έτσι περιορίστηκε στη δεύτερη θέση όπως δηλαδή και πριν από δύο χρόνια στο Ζάγκρεμπ.

Παράλληλα, η εθνική ομάδα εξασφάλισε το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Τεργέστη.

Τα οκτάλεπτα: 1-4, 1-2, 4-4, 4-3

ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Ψούνη 2, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 2, Τσουκαλά 2, Γερόλυμου 1

ΙΤΑΛΙΑ (Κόντι): Μπιανκόνι 4, Έμολο 1, Αμπάτε 4, Καζανόβα 1, Φρασινέτι 1, Ντι Μάριο 1, Κουεϊρόλο 1

Η τελική κατάταξη: 1. Ιταλία, 2. Ελλάδα, 3. Ουγγαρία, 4. Ρωσία, 5. Ισπανία, 6. Ολλανδία, 7. Βρετανία, 8. Γερμανία.

[www।kathimerini।gr]

http://ellas2.wordpress.com/2012/01/30/%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-14%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%89/


Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η Ρώμη καίγεται

του Ρούσσου Βρανά

.. Και στις οκτώ πρώτες θέσεις στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες αυξήθηκαν οι πιθανότητες χρεοκοπίας τους βρίσκονταν χθες χώρες ευρωπαϊκές: Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία και Τσεχία (στοιχεία CMA). Η κρίση μεταδίδεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Κανένα ευρωπαϊκό ομόλογο δεν είναι πια ασφαλές.

Και το όνομα…… του έργου; Η Ρώμη καίγεται.

Με ένα σενάριο «Made in Frankfurt» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ευγενική χορηγία της νεοφιλελεύθερης σχολής TINA («there is no alternative»: «δεν υπάρχει άλλη λύση»), που προωθεί τη λιτότητα και την κοινωνική εξαθλίωση. Τι και αν η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα; Τι και αν το χρέος της (ιδιωτικό και δημόσιο) είναι πολύ χαμηλότερο από το γαλλικό, το βρετανικό, το αμερικανικό και το ιαπωνικό; Η Ιταλία έπρεπε να πέσει και αυτή, ώστε να παραδοθεί στους πεφωτισμένους της Τριμερούς Επιτροπής του Ροκφέλερ και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Οι γαλλογερμανικές ολιγαρχίες επιμένουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασωθεί με αυτό που έχουν ονομάσει Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ομως, ακόμη και αυτό το ταμείο καταβροχθίζεται σήμερα από τις αγορές, διαπιστώνει ο δημοσιογράφος Πέπε Εσκομπάρ στο «Αλ Τζαζίρα». Ενα τερατώδες ταμείο, λοιπόν, στημένο στο πρότυπο με το οποίο έστηνε τις κομπίνες της η Γκόλντμαν Σακς, βρίσκεται σήμερα στην ανάγκη να διασωθεί και αυτό, μετά την κατάρρευση των ευρωπαϊκών ομολόγων. Τέτοια σενάρια δεν γράφονται ούτε στο Χόλιγουντ.

Το συμπέρασμα;…

… Το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος, που υπολογίζεται σε 3 τρισ. ευρώ, είναι πια αδύνατο να αποπληρωθεί, λέει ο οικονομικός αναλυτής Τσαρλς Χιου Σμιθ. Και άρα πρέπει να διαγραφεί. Ερώτηση: ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Απάντηση: εκείνοι που ανέλαβαν το ρίσκο. Επειδή το θεμελιώδες ελάττωμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν αυτό: το κέδρος αποσυνδέθηκε από το ρίσκο. «Εκείνοι που ρισκάριζαν, μετέθεταν το ρίσκο σε άλλους: στους φορολογουμένους ή στους λαούς που είχαν το νόμισμα» λέει ο Σμιθ. «Τα κέρδη ήταν δικά τους αλλά οι ζημιές μεταφέρονταν στους λαούς με διασώσεις ή τύπωμα χρήματος. Με τις διασώσεις, οι ζημιές βάρυναν τους φορολογουμένους και με το τύπωμα, όποιον κρατούσε στα χέρια του το υποτιμημένο νόμισμα». Το ρίσκο φορτωνόταν στον ανύποπτο κοσμάκη και τα κέρδη συγκεντρώνονταν στα χέρια των λίγων που έλεγχαν το παιχνίδι. Γι’ αυτό δεν υπάρχει σήμερα τρόπος να ξεφύγει η Ευρώπη από τα δίχτυα του χρέους μέσω της ανάπτυξης. Επειδή ένα μεγάλο μέρος της περίφημης «ανάπτυξης» της ευρωζώνης ήταν ακριβώς αποτέλεσμα αυτού του τζόγου που σήμερα έχει πια ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του. Και γι’ αυτό η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Η μόνη διέξοδος είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας του χρέους.
Αν εκείνοι…
… που ρισκάρισαν για να κερδίσουν δεν αναγκαστούν να αναλάβουν το ρίσκο της κερδοσκοπίας τους, λέει ο Τσαρλς Χιου Σμιθ, αυτό θα σημαίνει πως «δεν ζούμε πια ούτε στον καπιταλισμό ούτε στη δημοκρατία, αλλά σε μια χρηματοπιστωτική φασιστική τυραννία»।
ΠΗΓΗ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ψάρι επιβιώνει έξω από το νερό για μήνες!!


Ένα σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει με το ψάρι killifish που μπορεί και επιβιώνει έξω από το νερό για μήνες!!! Η φύση έχει πάντα τους τρόπους να μας εκπλήσσει. Ποτέ η υπάρχουσα γνώση δεν θα είναι αρκετή για να θεωρήσουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Ακόμα και αυτά που θεωρούνται δεδομένα, όπως «το ψάρι έξω από το νερό δεν ζει» είναι σχετικό. Γιατί υπάρχει ένα είδος ψαριού που συναντάται στην Αμερική, από τη Φλόριντα μέχρι τη Βραζιλία, διαφορετικό και με μήκος μόλις 75 mm. Αυτό λοιπόν το ψαράκι, είναι το σούπερ-ψάρι που αψηφά μια παγκόσμια σταθερά, ίσως και δυο… Πρόκειται για το mangrove rivulus που επιβιώνει έξω από το νερό για 66 ολόκληρες μέρες! Τις μέρες αυτές συνηθίζει να κρύβεται σε δέντρα (όπως κουφάλες δένδρων), αναπνέοντας μέσω του λεπτού του δέρματος!!! Επιπλέον το σούπερ ψάρι αυτό-αναπαράγεται!!! Ναι, δημιουργεί -επειδή είναι και ερμαφρόδιτο- τους κλώνους του!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Θάτσερ ή Κουλούρης;












Πρέπει να ήταν η τέταρτη ή η πέμπτη χρονιά της πρωθυπουργίας της. Η ισχύς της, βρισκόταν στο απόγειό της – δεν την ονόμασαν «Σιδηρά κυρία» για το τίποτα: δικαίως ή αδίκως, είναι άλλο θέμα, συγκρούστηκε με τα συνδικάτα μέχρις εσχάτων, έκανε πόλεμο στην άλλη άκρη του κόσμου για τα συμφέροντα της Βρετανίας, επέζησε από τρομοκρατικές επιθέσεις, άλλαξε για πάντα θεμελιώδεις ισορροπίες της αγγλικής κοινωνίας και οικονομίας και όχι μόνον αυτής. Εσχάτως έγινε και ταινία. Υπήρξε όμως κάτι που δεν διανοήθηκε καν να πράξει: να αμφισβητήσει τον αστυφύλακα που της έκοψε κλήση για παράνομο παρκάρισμα, την ώρα ακριβώς που ήταν πανίσχυρη.
Όχι μόνον δεν τον αμφισβήτησε, αλλά, στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ο αστυνομικός που κάνοντας τη δουλειά του επέβαλε πρόστιμο στο παράνομα σταθμευμένο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο στο κέντρο του Λονδίνου, ονομάστηκε «αστυνομικός της χρονιάς» στη Βρετανία.
Κι όταν λέμε παράνομα σταθμευμένο, εννοούμε ότι το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο συνοδευόταν από τη σχετική πομπή ασφαλείας για μια συνάντηση της Θάτσερ στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο αστυνομικός δεν έγραψε τα αυτοκίνητα της ασφάλειάς της, διότι εκείνα όπου και να σταθμεύσουν έκρινε ότι είναι κομμάτι της δουλειάς τους. Εγραψε όμως το αυτοκίνητο της πρωθυπουργού μπροστά στα μάτια των έκπληκτων συναδέλφων του.
Το πρόστιμο πληρώθηκε. Ο αστυφύλακας τιμήθηκε. Η πρωθυπουργός δεν βγήκε στα κανάλια.

Σημείωση: και στην Αγγλία έχουν κανάλια.
Και μια δεύτερη σημείωση: η Αγγλία δεν πτώχευσε ούτε έχασε την κυριαρχία της।

ΠΗΓΗ

http://papanikolaou.info/blog1/2012/01/21/thatser-koulouris/

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Να και χιούμορ ο καφετζής !!! Μερικές φορές φυτρώνει εκεί που δεν το περιμένεις. Πάντως τέτοιο τιμοκατάλογο μόνο Έλληνας θα τον φανταζόταν.
agnantiroumelis

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ΤΑ ΠΑΘΗ, Οδυσσέας Ελύτης


ΑΝΆΓΝΩΣΜΑ ΠΡΏΤΟ
Γ΄
Τον πλούτο δεν έδωκες ποτέ σ' εμένα
τον ολοένα ερημούμενο από τις φυλές των Ηπείρων
και απ' αυτές πάλι αλαζονικά, ολοένα, δοξαζόμενο!
Έλαβε τον Βότρυ ο Βορράς
και τον Στάχυ ο Νότος
τη φορά του ανέμου εξαγοράζοντας
και των δέντρων τον κάματο δύο και τρεις φορές
ανόσια εξαργυρώνοντας.
Άλλο εγώ
πάρεξ το θυμάρι στην καρφίδα του ήλιου δεν εγνώρισα
και πάρεξ
τη σταγόνα του νερού στ'άκοπα γένια μου δεν ένιωσα
μα τραχύ το μάγουλο έθεσα στο τραχύτερο της πέτρας
αιώνες κι αιώνες.
Εκοιμήθηκα πάνω στην έγνοια της αυριανής ημέρας
όπως ο στρατιώτης επάνω στο τουφέκι του.
Και τα ελέη της νύχτας ερεύνησα
όπως ο ασκητής το Θεό του.
Από τον ιδρώτα μου έδεσαν διαμάντι
και στα κρυφά μού αντικαταστήσανε
την παρθένα του βλέμματος.
Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή
και την πατήσανε χάμου σαν έντομο.
Τη χαρά μου χάμου πατήσανε και στην πέτρα μέσα την κλείσανε
και στερνά την πέτρα μου αφήσανε
τρομερή ζωγραφιά μου.
Με πελέκι βαρύ τη χτυπούν, με σκαρπέλο σκληρό σκληρό την τρυπούν
με καλέμι πικρό τη χαράζουν, την πέτρα μου.
Κι όσο τρώει την ύλη ο καιρός τόσο βγαίνει πιο καθαρός
ο χρησμός απ' την όψη μου:

ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ!
ΠΗΓΗ
http://argy57.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html

Ἑκατομμύρια πίστεψαν τόν Τζέφρυ...χρηματα εχουμε.

Τό ΙΔΙΟ ἀκριβῶς ἒπαθαν ὃσοι τόν πίστεψαν, ἀλλά, δυσυχῶς, τά ἲδια ἂπαθαν καί ὃσοι ΔΕΝ τόν πίστεψαν...!

Ήταν ένα πολύ ωραίο ζευγάρι. Η γυναίκα γύρω στα 32, όμορφη, ψηλή πραγματική καλλονή.
Κι ο άντρας πολύ εμφανίσιμος, γύρω στα 37.
Το ζευγάρι έπαιζε γκολφ σε μια περιοχή µε πολύ ακριßά σπίτια.
Κατά λάθος ρίχνει η γυναίκα μια στην µπάλα και σπάει την πολύ ακριßή τζαμαρία μιας ßίλας.

Το ζευγάρι μπαίνει μέσα για να ζητήσει συγνώμη.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Παράδεισος και Κόλαση


Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει ότι κάποιος μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο του:
«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;»
Ο δάσκαλος του απάντησε:
«Πολύ μικρή κι ωστόσο, έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα να σου δείξω την Κόλαση».
Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων καθόταν γύρω από μια μεγάλη χύτρα με ρύζι. Όλοι ήταν πεινασμένοι και απελπισμένοι καθένας είχε από ένα κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα.
Κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα. Η απελπισία και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.
«Έλα» είπε ο δάσκαλος λίγο μετά. «Τώρα θα σου δείξω τον Παράδεισο».
Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο, υπήρχε η χύτρα του ρυζιού, η ομάδα ανθρώπων, τα ίδια μακριά κουτάλια, όμως εκεί όλοι ήταν ευτυχισμένοι και χορτάτοι.
«Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. «Γιατί είναι τόσο ευτυχισμένοι εδώ ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια
«Δεν το κατάλαβες;», χαμογέλασε ο δάσκαλος.
«Καθώς τα κουτάλια έχουν μακριά χερούλια και δεν μπορούν να φέρνουν το φαγητό στο στόμα τους, εδώ έμαθαν όλοι να ταΐζουν ο ένας τον άλλον»।
ΠΗΓΗ
http://papanikolaou.info/blog1/

Η εθνική ομάδα πόλο, «βύθισε» την Τουρκία και πήρε την πρόκριση

2

Περίπατο έκανε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών απέναντι στην Τουρκία την οποία συνέτριψε με 20-2, κάνοντας το 3Χ3 στον Α’ όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Αϊντχόφεν, εξασφαλίζοντας παράλληλα το εισιτήριο για την εξάδα του θεσμού.

Η ελληνική ομάδα εξασφάλισε έτσι την παρουσία της στο προολυμπιακό τουρνουά του Έντμοντον, ενώ παράλληλα προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα γίνει του χρόνου στη Βαρκελώνη, και στο επόμενο Ευρωπαϊκό (Βουδαπέστη 2014).

Πλέον, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στρέφει την προσοχή του στα σαφώς πιο απαιτητικά παιχνίδια που θα ακολουθήσουν, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη Ουγγαρία, το Σάββατο στις 20:00.

Το ματς απέναντι στην Τουρκία δεν αντέχει σε κριτική, ούτε προσφέρεται για συμπεράσματα, αφού η πιεστική άμυνα που εφάρμοσε ο Ντράγκαν Άντριτς «στραγγάλισε» την αδύναμη Τουρκία, που στις περισσότερες επιθέσεις της δεν κατάφερε καν να σουτάρει (έκανε συνολικά 21 λάθη σε 43 κατοχές!).

Η εθνική είχε επιθετικό πρόβλημα στην πρώτη περίοδο, διάστημα κατά το οποίο σκόραρε μόνο μία φορά, κι αυτή με παίκτη παραπάνω, αλλά στη συνέχεια βρήκε τις λύσεις, κυρίως στον παραπάνω (8/11) και στην κόντρα (πέντε γκολ). Έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 7-0 και ο Θεοδωρόπουλος «έγραψε» στις αρχές του τρίτου οκταλέπτου το 8-0, πριν ο Τσαγκατάι σκοράρει για πρώτη φορά για την ομάδα του, μετά από σχεδόν 19 λεπτά αγώνα.

Ο 22χρονος Τούρκος πέτυχε λίγο αργότερα ακόμη ένα γκολ (8-2), που έμελλε να είναι το τελευταίο που δέχθηκε η εθνική: Με σαφώς περισσότερες δυνάμεις, οι διεθνείς μας έκαναν ως το τέλος ένα σερί 12-0, σημειώνοντας εννέα τέρματα στην τελευταία περίοδο. Ο («άσφαιρος» ως εκείνο το σημείο) Ανδρέας Μιράλης, πρώτος σκόρερ του τουρνουά μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές, βρήκε τέσσερις φορές δίχτυα στο τελευταίο οκτάλεπτο και έφτασε συνολικά τα 12 γκολ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εκ των οποίων τα έξι με πέναλτι। [sports.in.gr]

ΠΗΓΗ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ!!

Recorder: Η “μαγική” πένα που μετατρέπει τις γραπτές σημειώσεις σε ηλεκτρονικά αρχεία...

Όταν οι γραπτές σημειώσεις είναι πολλές και πρέπει να τις πληκτρολογήσουμε στον υπολογιστή τότε το μόνο που σκεφτόμαστε είναι με μαγικό τρόπο να μεταφερθούν στον υπολογιστή μας. Επειδή ακόμα δεν έχουμε αναπτύξει μαγικές ικανότητες τη λύση μας την δίνει η πένα “recorder” η οποία μετατρέπει τις γραπτές σημειώσεις σε ηλεκτρονικά αρχεία κειμένου και στη συνέχεια μπορούμε να τις μεταφέρουμε στο κινητό τηλέφωνο και στον υπολογιστή μας μέσω bluetooth ή usb...




Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΡΕ !! ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...


Έτσι άρχισε το "ΠΑ.ΣΟΚ" να καταστρέφει την Ελλάδα. Συγκλονιστικό ντοκουμέντο 1982. Καταστροφή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής!


Στην ταινία "ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ", μέρος της οποίας είναι αυτό το κομμάτι, αναφέρομαι για τον ρόλο που παίζουν τα άλλα κόμματα. Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ για ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο που μεθοδευμένα, απο την πρώτη στιγμή, έσκαβε τα θεμέλια για να ξεπουλήσει την χώρα.
Η ταινία αυτή κυνηγήθηκε τότε, μέχρι που την εξαφάνισαν. Χαίρομαι που μπορεί και προβάλλεται σήμερα στο διαδίκτυο.

Θ. Μαραγκός
MaragosFilms
http://pyrisporos.blogspot.com/

Τὸ βατραχάκι τοῦ Olivier Clerc

«Ἕνα βατραχάκι κολυμποῦσε ἀμέριμνο σὲ μία χύτρα μὲ δροσερὸ νερό. Οἱ παρατηρητὲς ἀνάψαν μία χαμηλὴ φωτιὰ κάτω ἀπὸ τὴ χύτρα.

Ἡ θερμοκρασία τοῦ νεροῦ ἀνέβαινε ἀργὰ ἀλλὰ σταθερὰ 25..26..27….35 βαθμοί.

Τὸ βατραχάκι ἔνοιωθε μία μικρὴ διαφορά, ἀλλὰ αἰσθανόταν ἀκόμα σχετικὰ ἄνετα. 40-45, μία μικρὴ δυσφορία, ἀλλὰ τίποτε τὸ ἀνησυχητικὸ δὲν περνοῦσε ἀπὸ τὸ μυαλό του, μόνο που αἰσθανόταν λίγο κουρασμένο.

50 βαθμοὶ καὶ ἡ ἐνόχληση ἦταν πιὰ μεγάλη, ἀλλὰ καὶ ἡ κούραση ἐπίσης· γι’ αὐτὸ καὶ ὑπομένει καὶ δεν ἀντιδρᾶ. Σὲ λίγο ἡ θερμοκρασία κάνει τὸ βατραχάκι νὰ χάσει τις αἰσθήσεις του καὶ σύντομα βράζει μέσα στὴ χύτρα.
»Ἂν τὸ ἔριχναν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ κατ’ εὐθεῖαν στοὺς 40-50 βαθμούς, ὅπως εἶχαν κάνει οἱ παρατηρητὲς νωρίτερα σὲ ἄλλο βατραχάκι, αὐτὸ μ’ ἕνα γερὸ σάλτο θὰ πηδοῦσε ἔξω ἀπὸ τὴ χύτρα.
»Τὸ πείραμα ἀποδεικνύει ὅτι, ὅταν μία ἀλλαγὴ γίνεται μὲ τρόπο ἐπαρκῶς ἀργό, διαφεύγει τῆς συνειδήσεως καὶ στὴν πλειονότητα τῶν περιπτώσεων δὲν προκαλεῖ καμιὰ ἀντιδράση, καμιὰ ἀντίσταση.
»Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ στην κοινωνία μας μὲ ὅσα ἀργὰ καὶ σταδιακὰ συμβαίνουν σὲ βάρος μας. Γίνονται ἀργὰ ἀργὰ για να τὰ συνηθίζουμε. Αὐτὰ ποὺ μᾶς συμβαίνουν σήμερα, ἂν γινόταν ὅλα μαζὶ πρὶν 20-30-40 χρόνια θὰ μας ἔκαναν νὰ φρίξουμε, νὰ βγοῦμε στοὺς δρόμους, να ἐπαναστατήσουμε. Τώρα ὅμως;
»Τὰ ἄσχημα προγνωστικὰ γιὰ τὸ μέλλον μας, ἀντὶ να προκαλοῦν ἀντιδράσεις καὶ ἐξεγέρσεις, προετοιμάζουν ψυχολογικὰ τὸν κόσμο ὥστε να ἀποδέχεται τὶς δραματικὲς καὶ ἐξαθλιωτικὲς συνθῆκες ζωῆς ποὺ μᾶς ἐπιβάλουν.
»Μήπως είναι η ώρα ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΥΤΡΑ;»

πηγη

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα και η οικονομική της κρίση μέσα από τα μάτια ενός Ρώσου σκιτσογράφου γελοιογραφίες για την Ελληνική κρίση του γνωστού Ρώσου σκιτσογράφου SERG

1. To master plan του Λουκά Παπαδήμου για τη σωτηρία της Ελλάδας…

2. Το κούρεμα του χρέους…
3. Καλό ταξίδι, διαβατάρικά μου πουλιά!..
4. Ο Έλληνας κλειδούχος…
5. Η Ελλάδα στα δύο…
6. Η “στιβαρή” στήριξη του ακρωτηριασμένου κορμού ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος από τους δύο μεγάλους της Ε.Ε.
*O Sergei Tunin γεννήθηκε στη Ρωσία το 1942.
Δημοσίευσε το πρώτο του σκίτσο το 1968. Από τότε έχει κερδίσει πάνω από 50 βραβεία σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.Τώρα είναι διευθυντής ενός χιουμοριστικού περιοδικού για παιδιά στη Μόσχα και είναι ελεύθερος σκιτσογράφος της Μοσχοβίτικης " Kommersant daily" και διαφόρων περιοδικών στη Γαλλία..
πηγή

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Άθλιο Εγγλέζικο δημοσίευμα, δυσφημίζει την χώρα μας

Ο βρώμικος πόλεμος εναντίον της χώρας μας συνεχίζεται...
«Παιδί που εγκαταλείφθηκε απο τους Έλληνες
γονείς του στους δρόμους, γιατί δεν μπορούσαν
να το συντηρήσουν»
Ακόμα ένα απαράδεκτο δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί στα....

δεκάδες των Ευρωπαίων κατά της χώρα μας. Με ψευδές άρθρο της η dailymail.co.uk, "χτυπά" την Ελλάδα και προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να πλήξει τον τουρισμό της και όχι μόνο...
Η φωτογραφία του άρθρου δείχνει έναν μικρό Ρομά που ζητιανεύει, ενώ ο τίτλος του άρθρου κάνει λόγο για "Παιδί που εγκαταλείφθηκε απο τους Έλληνες γονείς του στους δρόμους, γιατί δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν" Τα μηνύματα που περνούν πολλά... Παρομοιάζουν την Ελλάδα με χώρα τριτοκοσμική που εξαιτίας της κρίσης έχει αφεθεί στην μοίρα της... Ο βρώμικος πόλεμος εναντίον της χώρας μας συνεχίζεται...
Δεν κοιτάνε τα χάλια τους λέω εγώ;

The child poverty map of Britain

Save The Children Name Manchester
The Child Poverty Capital Of The UK
www.hamomilaki.gr

ηρεμία


...δεν υπήρξα ήρεμη θάλασσα ποτέ
μέσα σε φουρτούνες μεγάλωσα
κι ανατροπές
τώρα ετούτη η ,μέσα μου γαλήνη
με τρομάζει
μοιάζει με αποδοχή ενός ρεαλισμού
που δεν αναζήτησα
διαβάζω τις πτωχεύσεις των φίλων στα ιστολόγια
σιωπηλά
σα να ξέρω
από καιρό
ότι ποτέ καμιά δύναμη δε ξεκίνησε από τα χρήματα
κι από τους ασφαλείς νεοαστούς
οι αιώνες με οδηγούν
ενάντια στην πρόσκαιρη τεχνολογία
στην ουσία που είναι η τέχνη του να μοιράζεσαι
δεν μας την έμαθαν στα σχολεία
και μας την κρύβουν
με σαχλούς φόβους στη ζωή
αλλά
είναι πιο δυνατή από όλα
τι νόημα έχει μια επιτυχία στα μάτια των άλλων
αν τα μάτια σου έχουν πνιγεί
σε τρικυμίες προσπάθειας
να καταξιωθείς σε οποιονδήποτε
εκτός από τον εαυτό σου
αυτός είναι ο πιο σκληρός κριτής
αυτός είναι ο μόνος
που κάποια δύσκολη στιγμή για όλους
θα σου δώσει
από το υστέρημα του
το εναρκτήριο λάκτισμα
για μια ζωή
νέων δεδομένων
στα όνειρα τα δικά σου
πρέπει να επικεντρωθείς
κι όχι με τα κριτήρια των ξένων να βαδίζεις
για να βρείς την ηρεμία
κι ίσως για δευτερόπλεπτα
μιά απρόσμενη ευτυχία...

πηγη
http://esthimatikiilikia.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

"Ε, ρε ΠΑΣΟΚ που σας χρειάζεται!!!!!!!!!!!





Ο παππούς μου έλεγε στον πατέρα μου.....
"Ε, ρε κατοχή που σας χρειάζεται..."
Ο πατέρας μου έλεγε σε μένα.....
"Ε,ρε Χούντα που σας χρειάζεται....."
Εγώ πια... θα λέω στο παιδί μου....
"Ε, ρε ΠΑΣΟΚ που σας χρειάζεται!!!!!!!!!!!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

"Μποτιλιάρισμα" στους ουρανούς!Απίστευο βίντεο με την εναέρια κυκλοφορία

ΠΕΡΙΜΈΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΆΡΟΥΣ, Κ.Π. Καβάφης







- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.



- Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάνουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι θα έλθουν να νομοθετήσουν.


- Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φτάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.


- Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες'
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια'
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

- Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα'
και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.


- Γιατί κ' άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα'
κι αυτοί βαρυούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.


- Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' η πλατείες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.


Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
Κ. Π. Καβάφης




ESPERANDO A LOS BÁRBAROS

- ¿Qué esperamos reunidos en la ágora?

Es que hoy llegan los bárbaros.

- ¿Por qué el Senado está inactivo?
¿Qué pasa que los Senadores no legislan?

Porque hoy llegan los bárbaros.
¿Qué leyes pueden hacer ya los Senadores?
Los bárbaros legislarán cuando lleguen.

- ¿Por qué nuestro emperador se levantó tan temprano
y está sentado en la puerta principal de la ciudad,
solemne en su trono, luciendo la corona?

Porque hoy llegan los bárbaros.
Y el emperador espera recibir
a su jefe. Hasta ha preparado
un pergamino para entregarle. Allí
ha consignado muchos títulos y nombres.

- ¿Por qué nustros dos cónsules y los pretores salieron
hoy con sus rojas togas bordadas?
¿Por qué llevan brazaletes con tantas amatistas,
y anillos con espléndidas y brillantes esmeráldas,
por qué empuñan hoy preciosos bastones
magníficamente recamdos de oro y plata?

Porque hoy llegan los bárbaros,
y esas cosas deslumbran a los bárbaros.

- ¿Por qué los ilustres oradores no vienen como siempre
a echar sus discursos, a decir sus cosas?

Porque hoy llegan los bárbaros,
y a ellos les fastidian la elocuencia y las arengas.

- Por qué comienza de pronto esta inquietud
y confusión. )Qué serios se han vuelto los rostros.)
¿Por qué se vacían rápidamente las calles y plazas
y todos vuelven a sus casas muy pensativos?

Porque anocheció y los bárbaros no han llegado.
Y algunos que han venido de las fronteras
dijeron que ya no hay bárbaros.

Y ahora qué será de nosotros sin bárbaros.
Esos hombres eran alguna solución.
Constantinos Cavafis
Traducción: Horacio Castillo
ΠΗΓΗ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Ο ΜΑΓΚΑΣ.

Η σοφία της ψυχής - Die Weisheit der Seele

Στοιχίζει ακριβά η πείρα, αγόρι μου ...
Στοιχίζει πανάκριβα η σοφία της ψυχής.
Γιατί η σοφία του μυαλού είναι άλλο πράμα.
Την αποκτά κανείς με τη γνώση.
Τούτη δω που σου λέω, η σοφία της ψυχής,
αποκτιέται μόνο με πόνο.
Κάποιες στιγμές αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο.


Προσωπική υπόθεση, φίλε, η δικαίωση.
Καθένας χαράσει με το σουγιαδάκι του
ένα σήμα στο δέντρο της ζωής.
Είναι μερικοί, που χαράσοντας αυτό το σήμα,
τους ξεφεύγει το μαχαίρι και πληγώνονται.
Είναι γιατί ήταν πολύ παθιασμένοι εκείνη τη στιγμή.
Είναι γιατί τρέμανε τα χέρια τους από τα πολλά όνειρα.
Είναι γιατί τα μάτια τους είχαν θαμπωθεί από την ομορφιά του κόσμου.

- Αλκυόνη Παπαδάκη


Sie kostet viel, die Erfahrung, mein Junge ...
Sie kostet sehr viel, die Weisheit der Seele.
Weil die Weisheit des Geistes eine andere Sache ist.
Man erwirbt sie durch Wissen.
Diese hier, die Weisheit der Seele, von der ich rede,
wird nur durch Schmerz erworben .
Manchmal frage ich mich ob es sich lohnt.


Privatsache, Freund, die Rechtfertigung.
Jeder ritzt mit dem Taschenmesser
eine Markierung im Baum des Lebens.
Es gibt einige, die während sie diese Markierung einritzen,
ihnen das Messer ausrutscht und sie verletzen sich.
Es ist, weil sie sehr leidenschaftlich waren zu dieser Zeit.
Es ist, weil ihnen die Hände zitterten von den vielen Träumen.
Es ist, weil ihre Augen geblendet waren von der Schönheit der Welt.

- Alkyoni Papadaki


ΠΗΓΗ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Volkswagen Aqua: Το αυτοκίνητο που πάει παντού

Volkswagen Aqua: Το αυτοκίνητο που πάει παντού


Ένας νεαρός Κινέζος, ο 21χρονος Γιούαν Ζανγκ, κέρδισε διαγωνισμό που χρηματοδότησε η Volkswagen σχεδιάζοντας ένα εντυπωσιακό φουτουριστικό, αμφίβιο όχημα. Μπορεί να κινείται άνετα σε άσφαλτο, άμμο, χιόνι και νερό!


Το Volkswagen Aqua είναι ένα υπερ-όχημα, αφού μπορεί να κινείται επάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, από άσφαλτο μέχρι νερό!

Το αυτοκίνητο σχεδίασε ο Γιούαν Ζανγκ κερδίζοντας το διαγωνισμό CDN Car Design Awards που έγινε στην Κίνα και είχε ως αντικείμενο το σχεδιασμό ενός οχήματος που να μπορεί να κινείται στα πολλά και διαφορετικά τερέν της αχανούς χώρας.

Το Volkswagen Aqua κινείται με καύσιμα υδρογόνου και διαθέτει τέσσερις ειδικά διαμορφωμένους έλικες. Διαθέτει επίσης ειδικούς αερόσακους που αναπτύσσονται όταν το όχημα θα επιπλεύσει στο νερό και να κινηθεί πάνω σε αυτό. Η κίνηση του στηρίζεται σε δύο ειδών μηχανές: μια κύρια, η οποία τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμων υδρογόνου και μερικές μικρές ηλεκτρικές. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην παραγωγή του.

Το σχέδιο του αυτοκινήτου σε μεγαλύτερη ανάλυση... κλικ εδώ


Volkswagen Aqua: Το αυτοκίνητο που πάει παντού


ΠΗΓΗ

Τα κράτη με το μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο


Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά το 2011 σε ποσοστό 15% και κυμαίνονταν, το έτος αυτό, στα περίπου 1.600 δολάρια ανά ουγγιά.
Ποιος, όμως, ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου;
Οι ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν βρίσκονται μόνες στην κορυφή, αλλά, κατά περίεργο τρόπο, χώρες που βρίσκονται στις πρώτες δεκαπέντε και ‘διέρχονται οικονομική κρίση’ είναι η Ταϊβάν, η Πορτογαλία και η Ιταλία.


Ο χρυσός σε κάθε οικονομική κρίση εξακολουθεί να θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο αποτελεί καταφύγιο για τους επενδυτές.

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του χρυσού στον κόσμο είναι οι κεντρικές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι κυβερνήσεις ελέγχουν περίπου το 16,5 % του χρυσού στον κόσμο.
Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα για την κατοχή χρυσού για τα 15 πιο ισχυρά ‘χαρτιά’ στο παγκόσμιο προσκήνιο.


1. ΗΠΑ
Αποθεματικά: 8.965,6 τόνοι
Αξία σε δολάρια ΗΠΑ, $ 418.390 εκατομμύρια

2. Γερμανία
Αποθεματικά: 3.743,7 τόνοι
Αξία: 174 700 000 000 δολάρια

3. ΔΝΤ
Αποθεματικά: 3.101 τόνοι
Αξία : ΗΠΑ $ 144.760 εκατομμύρια

4. Ιταλία
Αποθεματικά: 2.702,6 τόνοι
Αξία : ΗΠΑ $ 126 120 000 000

5. Γαλλία
Αποθεματικά: 2.684,6 τόνοι
Αξία : ΗΠΑ $ 125280000000

6. SPDR Gold ETF Ταμείο
Αποθεματικά: 64,53 τόνοι
Αξία : 1213900000000

7. Κίνα
Αποθεματικά: 1161,9 τόνοι
Αξία : ΗΠΑ $ 54.22 δισεκατομμύρια

8. Ελβετία
Αποθεματικά: 1146,5 τόνοι
Αξία : 53,5 δισ. δολάρια

9. Ρωσία
Αποθεματικά: 960,1 τόνοι
Αξία : 44.8 δισεκατομμύρια δολάρια

10. Ιαπωνία
Αποθεματικά: 843,5 τόνοι
Αξία : ΗΠΑ $ 39.36 δισεκατομμύρια

11. Ολλανδία
Αποθεματικά: 675,2 τόνοι
Αξία : 31,5 δισ. δολάρια

12. Ινδία
Αποθεματικά: 614,75 τόνοι
Αξία: ΗΠΑ $ 28.690 εκατομμύρια

13. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αποθεματικά: 553,4 τόνοι
Αξία: 25,8 δισ. δολάρια

14. Ταϊβάν
Αποθεματικά: 465,6 τόνοι
Αξία: 21,7 δισ. δολάρια

15. Πορτογαλία
Αποθεματικά: 421,6 τόνοι
Αξία: 19,7 δισ। δολάρια
ΠΗΓΗ

Γιατί ο φιλελευθερισμός δεν ελκύει τους Έλληνες;

του Τάσου Ανθουλιά,

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Γιατί οι Έλληνες έχουν βολευτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον κρατισμό, δηλαδή χωρίς ανάληψη ατομικής ευθύνης. Για οποιοδήποτε ζήτημα η ερώτηση είναι έτοιμη: Τι κάνει το κράτος;

Ας πούμε ότι γίνεται μια πλημμύρα γιατί κτίστηκαν αυθαίρετα σπίτια μέσα σε έναν χείμαρρο. Ο δημοσιογράφος, λοιπόν, παίρνει συνέντευξη από μια κυρία με αυθαίρετο (που τα πόδια της είναι, φυσικά, μέσα στο νερό). Η κυρία φωνάζει: Πού είναι το κράτος και δεν έρχεται κανείς να μαζέψει τα νερά; Ο δημοσιογράφος δεν τη ρωτάει (ποτέ) γιατί έκτισε αυθαίρετο μέσα στον χείμαρρο, αλλά καταγγέλει κι αυτός το κράτος που δεν βοηθάει την κυρία.

Ας πούμε ότι γίνεται μια πυρκαγιά σε δασική έκταση, όπου υπάρχουν σπαρμένα αυθαίρετα σπίτια. Ο δημοσιογράφος είναι πάλι εκεί και παίρνει συνέντευξη από έναν κύριο με φανελάκι (κασκορσέ το έλεγε η γιαγιά μου) και σορτσάκι, κρατώντας ένα κλαδί στο χέρι για να σβήσει τη φωτιά που πηγαίνει σπίτι του. Ο κύριος φωνάζει: Πού είναι το κράτος και δεν στέλνει ένα πυροσβεστικό και πυροσβέστες πριν να καεί το σπίτι μου; Ο δημοσιογράφος δεν τον ρωτάει (ποτέ) γιατί έκτισε αυθαίρετο σπίτι μέσα σε δασική έκταση, ούτε τον ρωτάει γιατί δεν έχει καθαρίσει από τα ξερά χόρτα την αυλή του και τον χώρο γύρω από το οικόπεδό του. Ο δημοσιογράφος καταγγέλει κι αυτός το ανοργάνωτο κράτος που δεν μπορεί να στείλει από ένα πυροσβεστικό σε κάθε σπίτι που κινδυνεύει από τη φωτιά.

Ας πούμε ότι γίνεται μια κοινωνική δημοσιογραφική έρευνα στον δρόμο. Μια κυρία λέει στον δημοσιογράφο: Τι κράτος είναι αυτό που η κόρη μου με τρία πτυχία δεν μπορεί να βρει δουλειά; Η κυρία, φυσικά, εννοεί πως η κόρη της δεν μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο. Ο δημοσιογράφος κατηγορεί κι αυτός το κράτος στο οποίο δεν υπάρχει αξιοκρατία. Ο δημοσιογράφος δεν ρωτάει, φυσικά, την κυρία τι είδους πτυχία έχει η κόρη της ούτε τι είδους δουλειά θα ήθελε η κόρη της να κάνει.

Πριν από μερικά χρόνια ένας (πρώην;) ηθοποιός άρχισε να γυρίζει τα κανάλια και να μιλάει για το δράμα του: τα δυο του παιδιά είχαν μπλέξει (από τα δεκαπέντε χρόνια τους) με ναρκωτικά και το ένα πέθανε (φυσικά) κάποια στιγμή. Προφανώς, εκτός από την «καταγγελία» της κοινωνίας και των εμπόρων ναρκωτικών, ο άνθρωπος ζητούσε την ηθική μας συμπαράσταση στο δράμα του. Tα κανάλια και κάποιοι «επώνυμοι» του την πρόσφεραν απλόχερα, αντί να «πάρουν μια βρεγμένη σανίδα». Άτιμη κοινωνία (δηλαδή κράτος) – όχι τι έκανες εσύ για τα παιδιά σου…

Τα πάντα αναφέρονται στο κράτος, δίνοντας πάντα αμνηστεία στο γεγονός πως εμείς (ψηφίζοντας κατάλληλα) φτιάξαμε αυτό το κράτος. Και, ξαφνικά, κάποιοι φιλελεύθεροι μας λένε να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας – κάτι που όχι μόνο δεν είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε, αλλά ούτε καν το καταλαβαίνουμε. Αισθανόμαστε, όμως, πως δεν θα μπορούμε πια να δίνουμε δικαιολογίες στον εαυτό μας ούτε να φορτώνουμε σε άλλους το φταίξιμο για όλα τα δεινά.

Έτσι, όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ψάχνουμε για άλλες εύκολες λύσεις। Κι επειδή πολλοί βλέπουν πως αυτές δεν υπάρχουν καταλήγουν στην αποχή, δηλαδή σηκώνουν ψηλά τα χέρια…

ΠΗΓΗ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο ΛΑΒΎΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΤΎΧΗΣ(XLV, XLVI), Juan de Mena (1411-1456)


Η Ελλάδα, μέσα από τα μάτια του Χουάν ντε Μένα, Ισπανού ποιητή του 15ου αιώνα.

XLV
Από την Μεσόγειο μέχρι τη μεγάλη θάλασσα
Από του Νοτιά τη μεριά είδαμε όλη την Ελλάδα
Τη Χαονία, Μολοσσία, Καλυδωνία, Βοιωτία,
Tην Ήπειρο, με την πηγή της την μοναδική
Που αν δοκιμάσεις ν' ανάψεις κεριά
Σβηστά τα βάζεις κι ανάβουν μετά:
Αν αναμμένα μπουν, σβήνουν ξανά:
Αφού φωτιά μπορεί να δώσει και να κλέψει φωτιά.

XLVI
Η μεγάλη Θεσσαλία μας παρουσιάστηκε,
Και το βουνό Όλυμπος που σ' αυτήν απλώνεται,
Σε ύψος τα νέφη ξεπερνά,
Την Αρκαδία και την Κόρινθο αγκαλιάζοντας:
Και από τις Άλπεις είδα να υψώνεται
Μέχρι του μεγάλου Ωκεανού τα πέρατα
Η Ιταλία, που από τους Ρωμαίους
Σατουρνία τη χρυσή εποχή ονομάστηκε.

Απόσπασμα από: Ο Λαβύρινθος της Τύχης (1444),
Χουάν ντε Μένα

Απόδοση από τα ισπανικά: Αργυρώ Χ.

Το έργο με τίτλο "O Λαβύρινθος της Τύχης(XLV,XLVI)" από τον δημιουργόΑργυρώ Χ. διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .



Grecia, a través de los ojos de Juan de Mena, poeta español del siglo XV.

XLV
Del mediterraneo contra la gran mar
Del parte del Auftro vimos toda Grecia
Chaonia, Molofsi, Calydonia, Beocia,
Epiro, y fu fuente la muy fingular,
En la qual fi hachas queriendo prouar
Muertas metieren, fe encienden de huego:
Si biuas las meten amatan fe luego:
Ca puede dar huegos, y huegos robar.

XLVI
La grande Theffalia nos fue demoftrada,
Y el Olympo monte que enella refede,
El qual en altura las nuues excede,
Arcadia y Corintho teniendo abraçada:
Y defde los Alpes vi fer leuantada
Hafta los lindes del gran Oceano
Italia, que ante del pueblo Romano
Saturnia fue enla era dorada.
Fragmentos de: El Laberinto de Fortuna (1444),
Juan de Mena