Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Γεώργιος Ταρσούδης, ο Έλληνας φωτογράφος της Σελήνης

Αποθανατίζει τις απόκρυφες "γωνιές" των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και οι φωτογραφίες του γίνονται αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων της NASA.
Ο λόγος για τον κ.Γιώργο Ταρσούδη από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ασχολείται με την ερασιτεχνική αστρονομία τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχει λάβει ....

διακρίσεις για τουλάχιστον 47 απεικονίσεις γεωλογικών σχηματισμών στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ έχει κατακτήσει και την τρίτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό "Αστρονόμος φωτογράφος της χρονιάς" για το 2011, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Βασιλικό Μουσείο του Γκρίνουιτς στη Βρετανία.

Γεννήθηκε το 1970 στη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά ήρθε πολύ μικρός στην Ελλάδα. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών δεν ήξερε και πολλές ελληνικές λέξεις, καθώς ελληνικό σχολείο στη Βασιλεία δεν υπήρχε. Το 1977 εγκαταστάθηκε στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, απ όπου κατάγονται οι γονείς του.
Το 1989 πέρασε στο τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων στο ΤΕΙ Αθηνών και μέχρι να διοριστεί, εξάσκησε την τέχνη του λευκοσιδηρουργού, που την είχε μάθει από τον παππού του και τον πατέρα του, έως τον Δεκέμβριο του 2003.
Έπειτα διορίσθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,στο Τμήμα Ιατρικής, με την ειδικότητα του Μηχανολόγου Ιατρικών Μηχανημάτων. όπου εργάζεται έως σήμερα.
"Στην Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, υπάρχουν πολλοί καλοί αστροφωτογράφοι με πολλές παγκόσμιες διακρίσεις.
Μάλιστα, ο καθένας ειδικεύεται και σε διαφορετικό είδος αστρονομικής φωτογράφησης. Εγώ ασχολούμαι συστηματικά με τη μορφολογία της Σελήνης και μελετώ γεωλογικούς σχηματισμούς στην επιφάνειά της, που δεν έχουν ακόμη πάρει όνομα ή δεν έχουν επισημανθεί, ενώ παράλληλα καταγράφω θόλους και παλαιά ηφαίστεια", λέει στον "Ε.Τ.".

Πολλές από τις 47 βραβευμένες αστροφωτογραφίες ως "Lunar Photo of the Day" (LPOD) του Έλληνα ερασιτέχνη έχουν αναλυθεί από διάσημους καθηγητές, όπως τον κ.Τσακ Γουντ, που έχει εργαστεί σε πολλά προγράμματα της NASA, καθώς θεωρείται από τους καλύτερους επιστήμονες σε θέματα σχετικά με τη γεωλογία της Σελήνης παγκοσμίως.
Παν. Μαυραγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου