Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τέρμα οι εργασίες...

Σταμάτησαν οι εργασίες στον Ε-65 και στην Ιόνια Οδό. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και οι δύο ειδήσεις. Τους δρόμους αυτούς η Ήπειρος τους έχει μεγάλη ανάγκη. Ο πρώτος τη φέρνει κοντά στην ανατολική Ελλάδα και τις ακτές της. Ο δεύτερος κοντά στην πρωτεύουσα. Η παύση εργασιών σηματοδοτεί το βύθισμα της χώρας σε κρίση, αφού το ελληνικό κράτος αδυνατεί και επισήμως πλέον να συμμετάσχει με το δικό του μερίδιο σε έργα που τόσο τα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του.

Πριν από λίγο καιρό, για οικονομικούς λόγους και πάλι, η Ήπειρος αποχαιρέτισε το τραίνο. Και στα μέσα του 2010 μία αεροπορική εταιρία αποχώρησε από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Είναι να απορείς: πάμε καθόλου προς τα μπρος ή γυρίζουμε πίσω στη δεκαετία του ’80; Αναρωτιέμαι σε τι ακριβώς θα ήλπιζε η Ήπειρος αν δεν είχε και την Εγνατία Οδό. Μπορώ να κατανοήσω την αδυναμία ενός...
κράτους να πληρώσει. Δεν είναι κακό, ούτε φταίει ο Ρέππας. Ας μην επαναλάβουμε ότι η ευθύνη για τη χρεοκοπία ενός έθνους είναι συνολική. Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και οι περισσότεροι το ομολογούν έστω και σιωπηρά. Είναι κοινό το συναίσθημα ότι δεν έφταιξε μονάχα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι κάτοικοι της Ελλάδας. Εφόσον λοιπόν φτάσαμε όλοι μαζί μέχρι εδώ, δεν μπορεί ο ένας να αρχίσει να κατηγορεί τον άλλον.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ο η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών δεν μας ανέφερε τις δυσκολίες. Ο πολίτης περιμένει από την πολιτική ηγεσία που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κρατική αδυναμία να τον ενημερώσει σχετικά. Ο Δημήτρης Ρέππας θα έπρεπε να έχει έρθει προ πολλού στα Γιάννενα, να ζητήσει να παραβρεθεί σε ένα νομαρχιακό συμβούλιο και να πει στους Ηπειρώτες ότι σύντομα αναμένεται παύση εργασιών σε δύο μεγάλα έργα. Δεν ήρθε. Ερχόταν μόνο ο Γιάννης Μαγκριώτης και μας έλεγε ότι σύντομα θα μελετηθούν εκ νέου οι μελέτες για την Ιόνια Οδό. Ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα.

Ζούμε επίσης σε μία εποχή με τεράστια προβλήματα. Είναι ανάγκη ο πολιτικός κόσμος να εξακολουθεί να μιλάει με αυτόν τον ξεπερασμένο και τόσο παράταιρο πανηγυρικό τόνο; Νομίζουν ότι κρατάνε το ηθικό του κόσμου ακμαίο κρύβοντας μια αλήθεια που δεν μπορούν να κρατήσουν κρυφή; Σε αυτή την εποχή της κρίσης δεν μας έμειναν και πολλά να κάνουμε. Ας καταφέρουμε τουλάχιστον να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας. Οι πολίτες νομίζω ότι έχουν τη διάθεση.

Ας τους ακολουθήσει και ο πολιτικός κόσμος.

Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου