Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο Αργαλειός και το Ανεμίδι. Κι όμως είναι ακόμα εδώ…


Ο Αργαλειός και το ανεμίδι. Γνωστά παραδοσιακά σύνεργα που ακόμα ευτυχώς υπάρχουν. Ηχοι του ξυλόχτενου και της ανέμης που ηχούν μέχρι σήμερα στο Μεγανήσι.Τα τελευταία ίσως από μια εποχή που περνάει και χάνεται και ξεχνιέται…
Ευτυχώς όμως είναι ακόμα εδώ, και υπάρχουν και δουλεύουν και δημιουργούν, στο Μεγανήσι του 2011.
Οι μεντανίες, οι πετστέτες, τα σαίσματα , τα τάπετα, οι μπόλιες τα σακούλια και άλλα τόσα πανέμορφα υφαντά, μαρτυρούν την δύσκολη τεχνική του αργαλειού αλλά και την δεξιοτεχνία της υφάντρας.

Το νήμα που περνάει απο το ανεμίδι στη δρούγα η τη σαίτα, και το κουταβέλι που έντεχνα φτιάχνεται στο χέρι, μπερδεύονται με το στημόνι ή το υφάδι για να χτυπηθούν «αλύπητα¨από το βαρύ ξυλόχτενο αράδα- αράδα με την σειρά για να αποτελέσουν το τελικό υφαντό.
Και η διαδικασία του διασιδιού όμως δύσκολη και χρονοβόρα.Λίγες και οι μαστόρισσες εδώ, και απαραίτητη προυπόθεση το πλάτωμα του δρόμου, του χωραφιού ή του αλωνιού, που θα τυλιχτεί το νήμα στο αντί.

Διασίδι από γυναίκες στο Σπαρτοχώρι.
Και στο Κατωμέρι η θειά Γκόλφω , συνεχίζει την παράδοση κρατώντας «ζωντανό» τον αργαλειό της, φτιάχνοντας υφαντά που τα πουλάει στους τουρίστες.


Η ανέμη και ο αργαλειός.

Το νήμα περνάει από το ανεμίδι στο μασούρι.

Πετσέτα με σπάθες από τη θειά Γκόλφω.

πηγή.
http://www.meganisitimes.gr/2011/06/10/%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%BA%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου