Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΜΥΡΤΙΛΛΟ ή (ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΡΥ)

blueberriesΚάσσανδρος Γάτσιος
Γεωπόνος ?συγγραφέας του
βιβλίου από τις Εκδόσεις ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
«Το Μύρτιλλο ή Μπλούμπερρυ»




Γενικά

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ αλλά και της παγκοσμιοποίησης, οι κλασικές καλλιέργειες της Ελλάδος παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Το γεγονός αυτό κατέστησε απολύτως αναγκαία την προσφυγή του αγροτικού κόσμου σε νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν εν μέρει ή και συνολικά μερικές από τις παραδοσιακές και προβληματικές καλλιέργειες.

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών καλλιεργειών το μύρτιλλο ή «μπλούμπερρυ» όπως αναφέρεται πολλές φορές με την αγγλική του ονομασία, αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα σημεία της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο λόγω του ότι περιλαμβάνει ποικιλίες που έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στο κλίμα και κυρίως υπάρχουν ποικιλίες που έχουν ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο χειμερινό ψύχος για να αναπτυχθούν και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, το μύρτιλλο καλλιεργείται κυρίως σε 16 χώρες. Οι ΗΠΑ ευρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών με το 52% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην δεύτερη θέση ευρίσκεται ο Καναδάς με το 32% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ στην συνέχεια ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες Πολωνία, Ολλανδία, και Ουκρανία.
Το μύρτιλλο διακρίνεται για τους υπέροχους καρπούς του τόσον από γευστικής απόψεως όσον και λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κλπ. Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, καταναλώνονται δε ως νωποί αλλά και ως καταψυγμένοι ή και μεταποιημένοι.

Η γενική τάση που υπάρχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με το δενδρώδες μύρτιλλο (Vaccinium corymbosum). Επίσης παρατηρείται συνεχής αύξηση της καταναλώσεως των προϊόντων μεταποίησης του. Στην αύξηση αυτή, μεγάλο ρόλο παίζουν τα νέα προϊόντα με βάση το μύρτιλλο τα οποία η μεταποιητική βιομηχανία, παρουσιάζει συνεχώς στην κατανάλωση και τα οποία κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές. Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του μύρτιλλου αποτελούν επίσης οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας των τιμών παραγωγού, αυτές έχουν μία διαρκή αύξηση, πράγμα που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την επέκταση της καλλιέργειας του μπλούμπερρυ στις χώρες που καλλιεργείται, αλλά και σε εκείνες που σκοπεύουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας του.
Τα προϊόντα του μύρτιλλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς, κλπ) φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.
Περισσότερα στό
http://www.agri.gr/site/afieromata/to-mirtillo-i-mploimperri.html

3 σχόλια:

  1. Μύρτιλλο μαρμελάδα και τσάι μου αρέσουν πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά νόμιζα πώς δέν ύπάρχει
    άλλά έσύ τό έχεις δοκιμάσει κιόλας.
    Μαριλένα μου άναρτώ πρωτότυπες
    καλλιέργιες,μήπως ενθουσιαστεί
    κανένας άγρότης καί φύγει άπό
    τά συνηθισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας
    Επειδή έχετε βάλει ένα ερωτηματικό μετά το όνομα μου σας αναφέρω ότι είμαι ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος συγγραφέας του βιβλίου "ΜΥΡΤΙΛΛΟ ή ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΡΥ" αλλά και συγγραφέας και άλλων βιβλίων που αφορούν άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως το ιπποφαές, η τρούφα, η ροδιά, κλπ. Το mail μου είναι cassandregatsios@yahoo.gr και το τηλέφωνο μου 6944846475 για όποιον θέλει κάποια ειδική ενημέρωση για αυτές τις καλλιέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή