Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Θεραπευτικά βότανα

Λεβάντα (Lavandula vera)

Το αρωματικό αυτό φυτό είναι κατά του άτακτου βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες. Βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο.

Λουίζα (Aloizia)

Η λουίζα ή αλλιώς λεμονόχορτο είναι γνωστή κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που έχει. Αν και το φυτό κατάγεται από την Αμερική, έχει πλήρως εγκλιματιστεί στη χώρα μας. Το αφέψημά του έχει μια πολύ ευχάριστη γεύση και είναι πολύ υγιεινό. Θεωρείται βοηθητικό του αδυνατίσματος, αντιπυρετικό, στομαχικό, τονωτικό αλλά και καταπραϋντικό.

Μαντζουράνα (Οriganum majorana)

Το επιστημονικό του όνομα είναι origanum majorana και η καταγωγή του προέρχεται από την Ανατολή και τις μεσογειακές χώρες. Είναι αυτοφυές και το βρίσκουμε κυρίως στα ψηλά οροπέδια.
Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες και μάλιστα αναφέρεται από τον Θεόφραστο με το όνομα “αμάρακος ο αείφυλλος” και από τον Διοσκουρίδη ως “σάμψυχο”। Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Είναι πολύ καλό αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, στραμπουλήγματα και νευραλγίες. Θεωρείται επίσης έξοχο αντίδοτο στα μικρόβια του τυφοειδούς πυρετού.

http://ipapanik.wordpress.com/2011/02/11/votana/

1 σχόλιο:

  1. Βασιλικό, βερονίκη, γκίνγκο δίλοβο, δενδρολίβανο, θυμάρι, μελισσόχορτο, πολυκόμπι, πάντα σε σχέση με αυτή την ανάρτησή σου αλλά καθώς αφορούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου αφορούν και στη προηγούμενη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή