nanosolar.jpgΠριν 7 μήνες εδώ στο Medgreece, είχαμε αναφέρει μια εταιρεία που έμελλε να φέρει την επανάσταση στον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τότε γράφαμε ότι η εταιρεία είχε σαν στόχο τον επόμενο χρόνο (δηλαδή φέτος) να προχωρούσε σε ευρύτερη παραγωγή. Και να που τελικά έγινε.

Η Nanosolar παρουσίασε ένα μηχάνημα το οποίο κατασκεύασε, το οποίο μπορεί και εκτυπώνει (μοιάζει σαν τις τυπογραφικές μηχανές που τυπώνουν εφημερίδες) περίπου 30-33 μέτρα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά ανά λεπτό. Η καινοτομία αυτή είναι από τις μεγαλύτερς στον χώρο των φωτοβολταϊκών και είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την παραγωγή φθηνών πάνελ, εύκαμπτων, οικονομικών και σε μεγάλη ποσότητα.

Τα πάνελ της Nasnosolar είναι οικονομικά διότι αντί να χρησιμοποιούν πυρίτιο χρησιμοποιείται ένα μείγμα άλλων υλικών με τα οποία κατασκευάζουν ένα φωτοευαίσθητο “μελάνι” το οποίο “τυπώνεται πάνω στα λεπτά φύλλα από την μηχανή εκτύπωσης. Η καινοτομία της Nanosolar βραβεύτηκε από το περιοδικό Popular Science ως η πράσινη καινοτομία της χρονιάς.
Σύμφωνα με την εταιρεία ο ρυθμός εκτύπωσης μπορεί να αυξηθεί και περισσότερο από τα 30 μέτρα ανά λεπτό.

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας; Να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά τα οποία να έχουν κόστος κάτω από 3$ ανά W, και να μπορεί με αυτά να επενδύει τις εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων και κατοικιών, ώστε να εκμεταλλεύεται το κτίριο την περισσότερη δυνατή ηλιακή ενέργεια. Σημαντικό πλεονέκτημα: τα φωτοβολταϊκά θα είναι ουσιαστικά αόρατα, σε αντίθεση με τώρα, και πολύ οικονομικότερα.

μπορείτε να δείτε σε ένα βίντεο το μηχάνημα το οποίο εκτυπώνει τα φωτοβολταϊκά και το οποίο κοστίζει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια….

Κλείνοντας, θα ευχηθούμε όπως και στο προηγούμενο άρθρο για το θέμα, η τεχνολογία να έρθει σύντομα και στην Ελλάδα… (Θεού θέλοντος βέβαια και ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέποντος…)

http://medgreece.gr/2008/%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-nanosolar-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B7