Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Το δώρο του Hubble για τα 21 χρόνια λειτουργίας του

στις 24 Απριλίου εχουμε την 21η επέτειο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στο διάστημα. Για να γιορτάσει, η NASA έδωσε στην δημοσιότητα αυτή την εικόνα που δείχνει δύο γαλαξίες που αλληλεπιδρούν. Η εικόνα περιέχει ενδείξεις για ένα παλιό ραντεβού, καθώς και υπαινιγμούς για ένα τρίτο, κρυμμένο αντικείμενο.

interacting_galaxies Η παραπάνω εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στις 17 Δεκεμβρίου 2010

Τo ζεύγος των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών λέγεται Arp 273. Ο δίσκος του πάνω σπειροειδούς γαλαξία, που ονομάζεται UGC1810, έχει διαστρεβλωθεί από την βαρυτική έλξη του μικρότερου κάτω γαλαξία και μοιάζει σαν τριαντάφυλλο. Ο μεγάλος εξωτερικός βραχίονας του είναι πιθανό να ήρθε σε αυτή τη θέση όταν βούτηξε ο μικρότερος γαλαξίας βαθιά μέσα στον UGC1810. Εν τω μεταξύ, ο πυρήνας του μικρότερου γαλαξία, UGC1813 παρουσιάζει ένα έντονο σχηματισμό νέων άστρων, που επίσης είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσής του με το μεγαλύτερο γαλαξία.

Τώρα εκεί κοντά φαίνεται πιθανόν να υπάρχει και ένας τρίτος γαλαξίας που μπορεί να βρίσκεται στο πάνω δεξιό τμήμα της εικόνας, μεταξύ των άκρων των δύο πιο εξωτερικών βραχιόνων του μεγάλου γαλαξία UGC1810.

Η εικόνα είναι απλώς μία από τις χιλιάδες του Hubble που δόθηκαν στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της 21-χρονης ζωής του. "Ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια οι νέες εικόνες του Hubble φέρνουν ακόμα δέος και φυσικά αποτελούν μια διαθήκη του πιο διάσημου παρατηρητηρίου," λέει ο Charles Bolden, που οδήγησε το διαστημικό λεωφορείο Discovery για να βάλει σε τροχιά το Hubble το 1990, ενώ είναι τώρα διοικητής της NASA.





http://santosight.blogspot.com/2011/04/hubble-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου