Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Το Θαύμα του Θηλασμού.Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);


http://utidanos.blogspot.कॉम

Η μητρική αγκαλιά γίνεται μια μαγική φωλιά και ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό που θηλάζει δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.
Ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να πείσουν μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της;
Το μητρικό γάλα έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία για το βρέφος και ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του.
Δεν στοιχίζει τίποτα, είναι «προσβάσιμο» 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα στη σωστή θερμοκρασία.
Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά σε σωστή ποσότητα και αναλογία που χρειάζεται το μωρό σας.
Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό των κυττάρων, βρίσκονται στο μητρικό γάλα στην πιο εύπεπτη μορφή τους.
Τα αντισώματα που περιέχει θα θωρακίσουν το μωρό ενάντια στις ασθένειες που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Μάλιστα, πολλές στοματικές διαταραχές και αλλεργίες μπορούν ακόμη και να αποφευχθούν.
Είναι γνωστό τέλος, πως τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα προβλήματα πέψης από τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα.
Μύθοι και πραγματικότητα
Τα επιχειρήματα λοιπόν είναι πολλά και ισχυρά. Κι όμως, αρκετές γυναίκες διατηρούν επιφυλάξεις, είναι διστακτικές και συχνά κάνουν πίσω.
Κάποιες θεωρούν πως, αφού και τις ίδιες δεν τις θήλασαν οι μητέρες τους, δε θα καταφέρουν κι αυτές να θηλάσουν το μωρό τους.
Άλλες, θεωρούν πως η διαδικασία του θηλασμού είναι δύσκολη, δεσμευτική, επιβαρυντική για τον οργανισμό τους ακόμη και ανεπαρκής για το σωστό μεγάλωμα του μωρού.
Φοβίες και μύθοι που απλώς καταρρίπτονται από την σοφία της φύσης, από το φυσικό προορισμό μιας μητέρας να θρέψει μόνη της το παιδί της και από την ενστικτώδη ικανότητα του μωρού να αναζητήσει τροφή στο στήθος της μητέρας του.
Μια καλή αρχή
Όποιο κι αν είναι το σχήμα και το μέγεθος τους στήθους σας, μην έχετε αμφιβολία πως μπορείτε να θηλάσετε. Ακόμη κι αν δε νιώθετε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε πως το στήθος σας θα αρχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον μοναδικό και θαυμαστό τρόπο, η έγκριση του γάλακτος αρχίζει την 3η έως και την 7η ημέρα μετά το τοκετό.
Τις πρώτες τρεις ημέρες ο μαστός παράγει ένα αραιό, κίτρινο υγρό που λέγεται πύαρ ή πρωτόγαλα, με σύνθεση και αντισώματα ανεκτίμητης αξίας.
Καλό θα ήταν, λοιπόν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, να τοποθετείτε τακτικά το μωρό σας στο στήθος αρχικά μόνο για λίγα λεπτά σε κάθε θηλή, για να αποφύγετε δυσάρεστους ερεθισμούς.
Τα περισσότερα μωρά δείχνουν φανερά ότι είναι έτοιμα να αναζητήσουν τροφή στο στήθος της μητέρας τους.
Μη χάνετε την πίστη σας και μη φοβάστε πως το μωρό δε θα τραφεί αρκετά. Δώστε χρόνο σ’ εκείνο και στον εαυτό σας, δοκιμάστε ξανά και ξανά, διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού και προτιμήστε να είστε μόνη σας.
Ο θηλασμός, ειδικά τις πρώτες ημέρες μπορεί να σας κουράσει. Είναι μια ιεροτελεστία που απαιτεί ηρεμία, υπομονή και προσοχή.
Όσο πιο συχνά και σωστά τραβάει το μωρό γάλα, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το στήθος σας. Είναι σημαντικό να θηλάζετε το μωρό κάθε φορά και από τους δύο μαστούς, ώστε να μη μένει κανείς από τους δύο γεμάτος και «ανενεργός».
Τα ανακλαστικά της ροής του γάλακτος
Όταν το μωρό σας θηλάζει, η υπόφυση στον εγκέφαλο ερεθίζεται και απελευθερώνει δύο ορμόνες.
Η μία, η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τη ροή του γάλακτος. Μία ώρα μετά το θηλασμό, περίπου το 40% του γάλακτος έχει παραχθεί και πάλι και δύο ώρες μετά, γύρω στο 75%.
Έτσι, γίνεται φανερό πως η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος γίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας του.
Η δεύτερη ορμόνη η οξυτοκίνη, φροντίζει ώστε το γάλα να ρέει στους γαλακτοφόρους αδένες και να ελευθερώνεται. Αυτό ονομάζεται και ανακλαστικό της παραγωγής του γάλακτος, το οποίο πολλές φορές μπορεί να μπει σε λειτουργία στη θέα ή στο άκουσμα και μόνο του μωρού με αποτέλεσμα το γάλα να ρέει μόνο του από τις θηλές.
Αντανακλαστικά αναζήτησης και θηλασμού
Είναι ένα έμφυτο ένστικτο που μπαίνει σε λειτουργία όταν κρατήσετε το μωρό κοντά στο στήθος σας κι αυτό ακουμπάει στο μάγουλο του. Το μωρό θα ανοίξει το στόμα του και θα στραφεί αμέσως προς το στήθος. Αν εκείνη τη στιγμή βάλετε τη θηλή στο στόμα του, θα σφίξει τα χείλη του γύρω της και το θαύμα του θηλασμού θα ξεκινήσει.
Κρατήστε το μωρό μισοξαπλωτό πολύ κοντά σας, η κοιλιά σας να εφάπτεται με τη δική του, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γυρίσει το κεφαλάκι του για να βρει το στήθος. Αυτή η στάση άλλωστε, διευκολύνει πολύ και την κατάποση.
Καθώς το πρώτο καιρό το μωρό είναι μικρόσωμο, εάν πρώτα το ξαπλώσετε σ’ ένα απαλό μαξιλάρι, θα το φέρετε πιο εύκολα κοντά σας. Ίσως χρειαστεί να στηρίζετε το στήθος με το ελεύθερο χέρι σας, ώστε να σιγουρευτείτε ότι ολόκληρη η θηλή μπαίνει στο στόμα του μωρού κι ότι το μωρό αναπνέει ελεύθερα όταν θηλάζει, χωρίς το στήθος σας να κλείνει το μύτη του.
paidiatros
Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);
Ο οργανισμός σας από την πρώτη στιγμή της γέννησης του μωρού θα βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ανάγκες του νεογνού, γι' αυτό και τις πρώτες τρεις με πέντε μέρες μετά τον τοκετό θα παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ.
Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.
Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του.
Το πρωτόγαλα διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τη μορφή. Ενώ, δηλαδή, το μητρικό γάλα είναι λεπτόρρευστο και λευκό, το πύαρ είναι παχύρρευστο και έχει χρώμα κιτρινωπό.
Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και δεν έχει την ίδια ποσότητα υγρού σε σχέση με το ώριμο μητρικό γάλα, αλλά καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σε αντισώματα.
Η ανταπόκριση αυτή, του οργανισμού σας, στις ανάγκες του μωρού, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και το γάλα που παράγετε θα αλλάζει κάθε φορά σύσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού σας.
mynewbaby


2 σχόλια:

  1. Απαραίτητος ο θηλασμός και τόσο κρίμα αν κάποιες γυναίκες δεν το κάνουν, καθώς στερούν από τα μωράκια τους αυτό το τόσο απαραίτητο ξεκίνημα ζωής.
    Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που προσφέρει ένα ανεπανάληπτο δέσιμο με το μωρό που δεν θα ξεχάσει ποτέ ούτε η μητέρα αλλά ίσως ούτε και το μωρό....
    μπράβο για το άρθρο αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω συναντήσει μητέρες
    πού δέν θήλαζαν τό βρέφος τους
    επειδή διάβασαν στό tawn-tawn ή
    σέ αύτά τά ύπέροχα περιοδικά
    ότι θά τούς κρεμάσει τό στήθος!
    Ύπέροχα τά λές Μαριλένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή