Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ταξίδι στο Χρόνο!



Το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό και άρα θα γίνει πραγματικότητα στο μέλλον. Το αρνητικό είναι ότι ανήκει στα επιστημονικά «αδύνατα» επιπέδου 2, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν αιώνες -ίσως και χιλιετίες- έως ότου υλοποιηθεί.
Γυρνώντας πίσω στη δεκαετία του '90, ο πολυβραβευμένος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking προσπάθησε να εντοπίσει κάποιον νόμο της...
Φυσικής που...
να απαγορεύει τα ταξίδια στο χρόνο. Μετά από χρόνια ερευνών δίχως επιτυχία δήλωσε πως το ταξίδι στο χρόνο είναι πιθανό αλλά εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίηση του.
Γιατί όμως; Μελετώντας τις εξισώσεις της θεωρίας της σχετικότητας του A. Einstein βλέπουμε ότι αν συγκεντρώσουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας τότε θα είναι δυνατό το άνοιγμα μίας χωροχρονικής μαύρης τρύπας που θα ενώνει το παρόν με το παρελθόν. Έτσι, θεωρητικά πάντα, αν κάποιος θελήσει να εισέλθει στην τρύπα αυτή δύναται να συναντήσει τον εαυτό του να βγαίνει πριν καν την πλησιάσει! Στην πράξη βέβαια, υπάρχουν αρκετά προβλήματα μηχανικής φύσης προς επίλυση. Κατ' αρχήν πως είναι δυνατόν να συγκεντρώσουμε τις αστρονομικές ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για το άνοιγμα μίας χωροχρονικής τρύπας; Επιπλέον, για να τη διατηρήσουμε ανοικτή και σταθερή απαιτείται αρνητική ενέργεια (φαινόμενο κατά το οποίο κβαντικές διακυμάνσεις ωθούν την ενεργειακή πυκνότητα υπό το μηδέν) ίση με τη μάζα του πλανήτη Δία (317.8 φορές τη μάζα της γης), κάτι αδύνατο για την ώρα μιας και σε εργαστήρια έχει επιτευχθεί παραγωγή μικροσκοπικών μόνο ποσοτήτων. Τέλος, σε περίπτωση που θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε μία από τις ήδη υπάρχουσες μαύρες τρύπες, τότε το πρόβλημα έγκειται στο πως θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τις τεράστιες αποστάσεις που μας χωρίζουν από αυτές.
Αν και για την ώρα όλα τα παραπάνω φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολα, είναι κοινώς αποδεκτό επιστημονικά ότι το όποιο πρόβλημα έγκειται στην ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας. Και αν σήμερα δεν είμαστε σε θέση να την ανακαλύψουμε, τι θα γίνει σε λίγους αιώνες ή ίσως μία χιλιετία; Εφόσον ο πολιτισμός μας συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς των τελευταίων αιώνων, τότε το ταξίδι στο χρόνο δεν θα αργήσει να μπει στην ανθρώπινη καθημερινότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου