Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αστέρι κατασπαράζει πλανήτη,

Εξακόσια έτη φωτός από τη Γη, ένα αστέρι κατασπαράζει αργά και αδυσώπητα τον τεράστιο εξωπλανήτη που κινείται κοντά του.

Το WASP 12B βρίσκεται σε τροχιά μόλις 2 εκατ. μιλίων από το αστέρι του, πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια του πλανήτη αγγίζει θερμοκρασίες 2.800 βαθμών Φαρενάιτ.

Στα επόμενα 10 εκατ. έτη, το αστέρι που κυριαρχεί του πλανήτη, θα τον έχει καταστρέψει, σύμφωνα με δημοσίευμα στο The Astrophysical Journal Letters.

Η βαρυτική έλξη του ήλιου είναι ισχυρότερη στην μπροστινή επιφάνεια του πλανήτη, παρά στην πίσω. Επομένως το σχήμα του πλανήτη είναι σε σχήμα μπάλας ράγκμπι.

Δεν είναι ακριβώς το είδος ηλιακού συστήματος που αναμενόταν να βρεθεί. “Όλα όσα δεν περιμέναμε να βρούμε τα βρίσκουμε”, δήλωσε η Κάρολ Χάσγουελ, αστρονόμος του The Open University στη Μεγάλη Βρετανία, που ηγείται των εργασιών. “Οι προκαταλήψεις μας για πως θα έμοιαζαν τα υπόλοιπα πλανητικά συστήματα, εμπνεύστηκαν από το δικό μας ηλιακό σύστημα και ιδίως το Star Trek”, αστειεύτηκε η ίδια.

Η Κάρολ και η ομάδα της χρησιμοποίησαν το διαστημικό Hubble της Cosmic Origins Spectrograph για να εξετάσει τον πλανήτη.
Πηγή
TECH&TECH:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου