Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Γεωλογικά μυστήρια που δεν γνωρίζατε

Αν είστε τολμηροί και αγαπάτε τα ταξίδια, τότε σίγουρα θα έχετε δει πολλά μέρη που σας έκαναν εντύπωση. Δείτε όμως μία εντυπωσιακή λίστα με γεωλογικά μυστήρια που ίσως να μην γνωρίζατε ότι υπάρχουν.

1. Danxia Landform (Κίνα)
Αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, γνωστό ως « Danxia landform », μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορα σημεία της Κίνας. Το παράδειγμα αυτό βρίσκεται στην επαρχία Danxia και ονομάζεται "Zhangye Gansu" ​​που σημαίνει "ρόδινο σύννεφο". Το μέρος αυτό σχηματίστηκε με την πάροδο του χρόνου λόγω ελάττωσης του κόκκινου ψαμμίτη στα πετρώματα.

2. Great Blue Hole (Belize)15 geological wonders 02 15 Geological Wonders You Didn’t Know About
H Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται περίπου 60 μίλια από την Μπελίζ Σίτι στην Κεντρική Αμερική. Μια μεγάλη, σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα με περίπου ένα τέταρτο του μιλίου (0,4 χλμ.) διάμετρο. Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές τοποθεσίες κατάδυσης που υπάρχει στη γη. Η τρύπα έχει βάθος 480 πόδια (145 μ.) που είναι η αιτία του βαθύ μπλε χρώματος.
3. Pamukkale (Τουρκία)15 geological wonders 04 15 Geological Wonders You Didn’t Know About
Στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Ιεράπολης βρίσκεται μια τεράστια πηγή νερού που θερμαίνεται από την ηφαιστειακή λάβα. Το κατακάθισμα του λευκού ασβεστίου δίνει αυτή την κρυστάλλινη παραδεισένια μορφή των νερών.
4. The Wave (μεταξύ Αριζόνα και Γιούτα - ΗΠΑ)15 geological wonders 06 15 Geological Wonders You Didn’t Know About
Αυτά τα κυματιστά κόκκινα βράχια βρίσκονται στα σύνορα της Αριζόνα και Γιούτα και πήραν αυτή τη μορφή μετά από διάβρωση 190-εκατομμυρίων-χρονών. Αυτός ο ελάχιστα γνωστός σχηματισμός είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια, μέσω τριών μιλίων πεζοπορία και αυστηρές ρυθμίσεις.
5. Το μάτι της Σαχάρας (Μαυριτανία)15 geological wonders 11 15 Geological Wonders You Didn’t Know AboutΑυτό το θεαματικό γεωλογικό σχήμα βρίσκεται στη Μαυριτανία στο νοτιοδυτικό τμήμα της ερήμου Σαχάρα. Είναι τόσο τεράστια (30 μίλια διάμετρος) που είναι ορατή από το διάστημα. Ο σχηματισμός αρχικά πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη που έπληξε τη γη αλλά τώρα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι ένα προϊόν της διάβρωσης. Η αιτία του σχήματός του εγκυκλίου είναι ακόμα ένα μυστήριο.
SociaLMagazinE
Πηγή
TECH&TECH: γεωλογικά μυστήρια που δεν γνωρίζατε

2 σχόλια: